Tetszett a cikk?

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) és az Európai Unió (EU) véleménye szerint az öt hete tartó szerbiai rendkívüli állapot során a hatóságok nem éltek vissza helyzetükkel. Zoran Zsivkovics kormányfő szerint az intézkedést várhatóan a jövő héten oldják fel.

Az EBESZ, az ENSZ és más nemzetközi szervezetek látogatást tettek a szerbiai börtönökben és rendőrségi fogdákban, tájékozódtak a rendkívüli állapot idején őrizetbe vett közel nyolcszáz személy fogvatartásának körülményeiről. Maurizio Massari, az EBESZ belgrádi irodájának vezetője szerint a szerb hatóságok jelentős eredményeket értek el az alvilággal szembeni harcban. Mihael Szpinelisz, az EU soros tisztét ellátó Görögország nagykövete hasonlóképpen nyilatkozott: szerinte sincs bizonyíték arra, hogy a hatóságok helytelenül jártak volna el. A nagykövet szerint a kormány a "kellő pillanatban dönt" majd a rendkívüli állapot feloldásáról.
Szerbiában Zoran Gyingyics meggyilkolása napján, március 12-én vezették be a rendkívüli állapotot. Zoran Zsivkovics kormányfő szerint az intézkedést várhatóan a jövő héten oldják fel. A szerb parlament a múlt héten szigorította a rendőrségi eljárásokra vonatkozó jogszabályokat és a büntetőjogi törvényeket, ezért a hatóságok a rendkívüli állapot feloldása után is hatékonyan tudják folytatni a harcot az alvilággal szemben. A rendkívüli állapot bevezetését leginkább a Vojiszlav Kostunica volt jugoszláv államfő vezette Szerbiai Demokrata Párt (DSS) bírálta, mondván, hogy a kormány a politikai ellenlábasokkal való leszámolásra használja fel a helyzetet. A hatóságok nemrégiben azzal vádolták meg a DSS-t, hogy az úgynevezett "hazafias erők" élén állt, amelyek felelősek Gyingyics haláláért. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!