Tetszett a cikk?

Erin Brockovich, az egykori kisvárosi szépségkirálynő 1996-ban Amerika történetének legnagyobb környezetszennyezési botrányát kirobbantva 333 millió dollár kártérítéshez juttatta Hinkley városka lakóit, a róla szóló filmben pedig Julia Roberts játszotta el az esélytelenek igazságáért vagányan küzdő címszereplőt. Erin újabban a Végső igazság címen futó tévéshow gazdájaként küzd a sötét erők ellen, s ezúttal Beverly Hillsben bukkant ipari méretekben elkövetett mérgezésre.

Erin Brockovich, a háromgyermekes, egyedülálló anya annak idején ügyvédje, Ed Masry irodájában talált adminisztrátori állást. Munkája közben bukkant bizonyítékokra a Pacific Gas and Electric nevű amerikai nagyvállalat ellen, amely hosszú évek óta mérgezte a helyi vízforrásokat, a környék lakói közül sokaknak okozva gyógyíthatatlan, súlyos betegségeket. Erin és az ügyvéd felkarolták Hinkley ügyét és megnyerték a cég ellen indított kártérítési pert. A Los Angelestől északkeletre, a Mojave sivatagban fekvő kisváros lakói, az ügyvéd és maga Erin Steven Soderbergh filmje és benne Julia Roberts Oscar-díjjal jutalmazott alakítása révén váltak világszerte ismertté.
Brockovichot azóta utolérte a megfilmesített amerikai történetek hőseinek elkerülhetetlen végzete: műsorvezető lett saját tévéshow-jában, előadásokat tart és a közelmúltban önéletrajzi munkát jelentetett meg Nekem elhihetik: az élet küzdelem, de győzhetünk címmel. És eljött a folytatás ideje is: a legendássá vált történethez megszólalásig hasonló újabb környezetszennyezési ügy, ezúttal Beverly Hillsben.
Erin és főnöke, Ed Masry legújabb bírósági keresete szerint a Beverly Hills-i középiskola alatt található olajkutak által kibocsátott mérgező gázok okozták a környéken a 70-es évek óta előfordult 216 Hodgkin-kóros, non-Hodgkin szimptómás és pajzsmirigyrákos esetet: ez az arány hússzor magasabb, mint az országos átlag. Brockovich érdeklődését az ügy iránt a középiskolában 1992-ben végzett Lori Moss keltette fel, akinek szervezetében 1996-ban Hodgkin-kórt diagnosztizáltak, 2001 novemberében pedig pajzsmirigyrákot. Sok más volt Beverly Hills-i diák is hasonló panaszokról számolt be, s amikor Brockovich találkozót szervezett a lehetséges felperesek hadrendbe állítására, több mint hatszázan jelentkeztek - írja az Economist.
Mindenki tudta ugyan, hogy Beverly Hills-ben olajat fúrnak, az iskolai kampusz sarkán nagy fúrótorony is áll, de a környék lakói a vállalkozás tényleges méreteivel nem voltak tisztában: az iskola alatt 18 működő olajkút és földgázpumpa működik, s egy nagy feldolgozóegység, amely a földgázt közvetlenül a helyi csővezetékekbe továbbítja. A helyi hatóságok évi 700 ezer dollár jogdíjat kapnak a naponta előállított 450 hordónyi olajért és a 120 ezer köbméter földgázért.
Az iskola főfelügyelője szerint a levegő mérgezettsége bőven az állam által megállapított biztonsági határszint alatt van. Egészségügyi szakértők is cáfolták Erinék vádjait, arra hivatkozva, hogy a három megfigyelt ráktípust még sosem hozták összefüggésbe petróleumszármazékokkal. De Brockovich rendíthetetlen: "Háromszáz rákos beteg áll előttem, az iskola alatt pedig olajkitermelő berendezés működik. Nem kell nagy tudósnak lenni ahhoz, hogy lássuk, a kettő összefügg" - mondta.
A helyszínt jelenleg a Venoco cég bérli, amelynek elődei olyan nagyobb kaliberű vállalatok voltak, mint a Chevron, a Texaco vagy a Gulf Oil. 2000-ben a Venoco azért nyert díjat, mert megengedte, hogy halálos betegségekben szenvedő gyermekek színes burkolatot építsenek a kampusz melletti fúrótorony köré. Az óriási építmény, amelyre a gyerekek virágokat festhettek, a "Remény Tornya" néven vált helyi nevezetességgé. A per kezdő időpontját még nem tűzték ki.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Előkerült egy 3500 éves használati utasítás arról, hogyan kell mumifikálni

Előkerült egy 3500 éves használati utasítás arról, hogyan kell mumifikálni

Újabb kis SUV a piacon: itt a Hyundai Bayon

Újabb kis SUV a piacon: itt a Hyundai Bayon

Marabu Féknyúz: Herr Orbán

Marabu Féknyúz: Herr Orbán