Tetszett a cikk?

Amerikai katonák az iraki Tikrít városban kedden elfogták Szaddám Huszein egyik volt testőrét, aki hosszú időn át szolgálta a volt iraki elnököt. Közben Richard Myers tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke bejelentette: Irak középső része még háborús övezet.

A tavasszal lezajlott iraki háborúban megbuktatott diktátor több bizalmasát is kézre kerítették Tikrítben, Szaddám Huszein szülővárosában. A katonák először a testőr házát rohamozták meg a hajnali órákban. Percekkel a roham kezdete után kihoztak a házból egy vérző férfit, akiről az amerikai katonai forrás csak annyit közölt, hogy az illető évtizedeken át szolgált Szaddám Huszein testőreként. Az állítólagos testőr előbb ellenszegült az amerikai katonáknak, de végül, némi dulakodás után megadta magát. Hasonló akciókban elfogtak és őrizetbe vettek négy további személyt is, akiket az amerikai katonai hatóságok a megbuktatott diktátor bizalmasainak tartanak.
Eközben Richard Myers tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke bejelentette, hogy Irak középső, Bagdadtól Tikrítig terjedő része még háborús övezet, mivel az amerikai katonák elleni támadások nyolcvan százalékát ebben az övezetben követik el. Amerikai elemzők meggyőződése szerint az iraki ellenállásban Szaddám Huszein előző elnök megdöntött rendszerének maradványerői - elsősorban a Baasz Párt és a Köztársasági Gárda volt tagjai - vesznek részt. Myers szerint az ellenállók között "börtönökből kiengedett bűnözők", s talán külföldről érkezett harcosok is lehetnek. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Jelentősen csökkent az autólopások száma tavaly – itt a lista a legnépszerűbb márkákkal

Jelentősen csökkent az autólopások száma tavaly – itt a lista a legnépszerűbb márkákkal

Uniós beruházásokat vizsgál az OLAF és a rendőrség Keszthelyen

Uniós beruházásokat vizsgál az OLAF és a rendőrség Keszthelyen

A korábbinál négyszer nagyobb arányban találtak koronavírusos beteget a budapesti tesztelésen

A korábbinál négyszer nagyobb arányban találtak koronavírusos beteget a budapesti tesztelésen