A Hamász és az Iszlám Dzsihád radikális palesztin csoportok csütörtökön bejelentették, hogy felmondják a tűzszünetet, miután a Hamász egyik magas rangú vezetője életét vesztette az izraeli hadsereg által személygépkocsija ellen - a keddi jeruzsálemi merénylet megtorlásaként - végrehajtott rakétatámadásban. Ariel Saron izraeli miniszterelnök - válaszul a merényletre - palesztin szélsőségesek ellen irányuló katonai csapások sorozatát hagyta jóvá szerdán.

"Abu Sanab meggyilkolása a tűzszünet meggyilkolását jelenti" - közölte Iszmail Haníja, a Hamász másik magas rangú vezetője a június 29-én életbe lépett tűzszünetre utalva. "Abu Sanab meggyilkolásával Ariel Saron izraeli kormányfő véget vetett a tűzszünetnek és bejelentette saját halálát" - fogalmazott a Hamász vezetőhöz hasonlóan Háled al-Bates, az Iszlám Dzsihád illetékese. A csütörtök délutáni, Gáza városában történt izraeli rakétatámadásban két másik palesztin személy - Abu Sanab testőrei - is életüket vesztették. Egy izraeli biztonsági forrás megerősítette, hogy az akció célpontja Iszmail Abu Sanab, a Hamász egyik vezetője volt. A megtorló akcióra alig két nappal azután került sor, hogy a Hamász egy öngyilkos merénylője felrobbantotta magát Jeruzsálemben, és megölt 20 embert, köztük öt amerikait.
A jeruzsálemi merénylet után Ariel Saron miniszterelnök vezetésével szerda éjjel több mint három órán át tanácskozott az izraeli biztonságpolitikai kabinet. A miniszterelnöki hivatal által kiadott szűkszavú közlemény nem részletezte, hogy Izrael milyen válaszlépésekkel torolja meg a jeruzsálemi merényletet. Ugyanakkor Izrael már kedden döntött arról, hogy felfüggeszti a diplomáciai kapcsolatokat a Palesztin Hatósággal, leállítja a biztonsági tárgyalásokat és négy palesztin város biztonsági ellenőrzésének augusztusra tervezett átadását. Emellett az izraeli hadsereg ismét szigorú blokád alá vette a palesztin területeket.
A húsz ember halálát okozó merénylet megtorlásaként az izraeli hadsereg csütörtök éjszaka hadműveletet kezdett több ciszjordániai város ellen. Izraeli katonák Hebronban lerombolták a terrorakció öngyilkos merénylőjének házát, Nábluszba pedig száz katona vonult be helikopterek támogatásával. Emellett több mint egy tucat izraeli harckocsi és páncélozott harcjármű vonult be az észak-ciszjordániai Dzsenín városába is.
Eközben Mahmúd Abbász palesztin miniszterelnök Rámalláhban tárgyalt Jasszer Arafat palesztin elnökkel, s a találkozón lemondással fenyegette meg Arafatot arra az esetre, ha a palesztin elnök nem hajlandó határozott intézkedéseket tenni a szélsőséges palesztin szervezetekkel szemben. Abbász követelései alapján Arafatnak és a Fatah központi bizottságának írásos nyilatkozatban kell vállalnia, hogy a Palesztin Hatóság fellép a Hamász és az Iszlám Dzsihád ellen. Nem sokkal később Abbász szörnyű bűncselekménynek minősítette Iszmail Abu Sanabnak, a Hamász radikális palesztin mozgalom egyik vezetőjének megölését.
A Hamász - a név az Iszlám Ellenállási Mozgalom rövidítése - a legnagyobb palesztin muzulmán fegyveres csoport, amelynek célja Izrael elpusztítása. Programja szerint soha nem indít támadást más, csakis a zsidó állam ellen. A szervezet rövid neve arab nyelven "buzgóságot" jelent. A Hamász azután döntött Izraelen belüli öngyilkos merényletek végrehajtásáról, hogy 1994-ben egy Baruh Goldstein nevű zsidó szélsőséges 29 palesztint megölt egy mecsetben. Később a Hamász többször felfüggesztette akcióit, de egy idő után ezek mindig újrakezdődtek.
Az Iszlám Dzsihádot 1975-ben hozták létre Egyiptomban tanuló palesztin diákok. A szervezetet Fati Sikaki telepítette be a Gázai övezetbe. Ő volt a szervezet vezetője egészen 1995 októberéig, amikor Máltán megölték. Sikaki halála után az Iszlám Dzsihád számos öngyilkos akciót hajtott végre izraeliek ellen. A csoport több helyről kap pénzügyi támogatást, de valószínűleg Irán közvetlenül finanszírozza tevékenységét. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Gigantikus gyémántot találtak Kanadában – fotó

Gigantikus gyémántot találtak Kanadában – fotó

Megmosta Orbán Viktor egykori iskolatársának a fejét az ÁSZ

Megmosta Orbán Viktor egykori iskolatársának a fejét az ÁSZ

Új vezetők a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontban

Új vezetők a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontban

Jókorát csúsztatott Orbán az Európai Tanácsban

Jókorát csúsztatott Orbán az Európai Tanácsban

"A bíróknak sem jó üzenet, ha a jogszabályokat épp a bíróságon szegik meg"

"A bíróknak sem jó üzenet, ha a jogszabályokat épp a bíróságon szegik meg"

Baleset történt az M3-ason

Baleset történt az M3-ason