Tetszett a cikk?

Arnold Schwarzenegger filmszínész vasárnap Sacramentóban seprűvel a kezében azt ígérte híveinek, hogy a keddi választáson kitakarítja hivatalából Gray Davis kormányzót. A legújabb felmérés szerint ugyanakkor 52-ről 44 százalékra csökkent azoknak az aránya, akik visszahívnák a hivatalt jelenleg betöltő demokrata politikust - jelentette a New York Times.

A Terminátor-filmek hőse négynapos választási kampánykörútját zárta vasárnap Kalifornia fővárosában. A kaliforniai választópolgárok kedden döntenek arról, hogy az állami költségvetés óriási deficitje miatt visszahívják-e hivatalából Gray Davis kormányzót s ha igen, kit állítanak a helyébe. Minden választónak két szavazata lesz, az egyikkel Gray Davis sorsáról dönt, a másikkal pedig arról, hogy ki legyen az utódja, ha a többség útilaput köt a kormányzó talpára.
Az Egyesült Államok legnépesebb és leggazdagabb állama lakosainak 54 százaléka a felmérések szerint Davis menesztését akarja, Arnold Schwarzenegger pedig 36 százalékkal vezeti a mezőnyt, Cruz Bustamante demokrata párti kormányzó-helyettes 29 százalékkal követi őt. Az Elway-McGuire közvéleménykutató legutóbbi felmérése szerint ugyanakkor szerdától szombatig 52-ről 44 százalékra csökkent azok aránya, akik a kormányzó visszahívására kívánnak szavazni - olvasható a New York Times weboldalán.
A keddi választások a visszahívást lehetővé tevő, de eddig sohasem alkalmazott 1911. évi törvény próbája is egyben. Kalifornia 1911-ben lényegesen különbözött a maitól, 2,3 millió lakosából 1 millió volt bejegyzett szavazópolgár és 80 százalékos volt a részvételi arány a választásokon. Kalifornia népessége ma 35 millió, de a felnőtt lakosságból csak 15 millió a bejegyzett szavazó és közülük is csak minden második jelent meg a szavazóurnáknál tavaly novemberben, amikor Gray Davist újraválasztották. Egy felmérés szerint tíz kaliforniaiból nyolcnak tetszik ugyan, hogy a törvény módot ad a hivatalnokok elmozdítására, de sokan úgy érzik, hogy jelenlegi formáján mindenképpen változtatni kell.
A visszahíváshoz elegendő a legutolsó választáson leadott szavazatok 12 százaléka, ami mindössze 900 ezret jelentett - ez könnyen elérhető küszöb kellő anyagi támogatás esetén. A visszahívandó hivatalnok helyére pedig bárki pályázhat 65 támogató aláírással és 3500 dollárról kitöltött csekkel, így nem csoda, hogy nagy a tülekedés: 135 jelölt indul a kormányzói tisztség elnyeréséért. Gray Davisnek a szavazók 50,1 százalékának a támogatása kell hivatala megtartásához, amelyet tavaly ősszel szavazatok 47 százalékával nyert el másodjára is. Ha neve szerepelne a jelöltek között, az sem lenne elképzelhetetlen, hogy egyszerre hívnák vissza és választanák meg saját maga utódjául. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Felvásárolta az állam az egyik influenzaoltás teljes készletét

Felvásárolta az állam az egyik influenzaoltás teljes készletét

Így keringőzik több ezer daru a Hortobágy felett – videó

Így keringőzik több ezer daru a Hortobágy felett – videó

A járvány előtt még elnézték a vevők, ha egy kis cég ügyetlenkedett a neten, most már nincs türelem

A járvány előtt még elnézték a vevők, ha egy kis cég ügyetlenkedett a neten, most már nincs türelem