szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Elutasított menedékjogi kérelmek százainak vagy akár ezreinek az újbóli megnyitására vezethet egy kanadai szövetségi fellebbviteli bíróság minapi döntése, amellyel elfogultnak találta és érvénytelenítette a bevándorlási és menekültügyi hivatal (IRB) 1998-as határozatát két magyarországi roma család ügyében - írta szerdán a The Hamilton Spectator kanadai napilap.

Precedensértékű fellebbviteli ítéletben érvénytelenítette két magyar roma család menedékkérelmének 1998-as elutasítását a kanadai bíróság. A Smajda és a Géza családok esetét annak idején mintának szánták jövőbeli kérelmek elbírálásához. A The Globe and Mail torontói napilap cikke szerint az elutasító határozat után a magyar romák kérelmének jóváhagyási aránya 9 százalékra esett vissza a hat hónappal korábbi 71 százalékról. A két család kilenc tagja a romákkal szemben megnyilvánuló rossz bánásmódra és rasszista csoportok támadásaira hivatkoztak kérvényükben. A hivatal kétségesnek találta egy részük szavahihetőségét, és úgy ítélte meg, hogy eltúlozták gondjaik súlyosságát.  

A lap megjegyzi, hogy az 1990-es évek vége felé először Csehországból, majd Magyarországról indult meg Kanadába a roma menedékkérők hulláma, amely azután ült el, hogy Csehországgal szemben 1997-ben, Magyarországgal szemben pedig 2001-ben az ottawai kormány vízumkényszert vezetett be. A 2001-ig Kanadába érkező magyar romák számát a The Hamilton Spectator hatezerre teszi.  

A szövetségi fellebbviteli bíróság az 1998-as határozatokról megállapította, hogy a két minta esettel nem csak egységes szempontokat és következetességet akartak teremteni, hanem a cél kifejezetten az volt, hogy csökkentsék a kedvező döntések számát azoknak az aggodalmaknak a fényében, amelyek szerint 15 ezer magyarországi roma kerekedik fel és indul Kanadába. Az elutasító döntést már a hivatalos közlés előtt kiszivárogtatták a sajtónak, hogy eltántorítsák szándékuktól azokat, aki Kanadába készültek. A magyar romáktól ezután rutinszerűen megtagadták a menedékjogot. 

Rocci Galati ügyvéd, a két család képviselője a fellebbviteli bíróság döntésé  jelentős győzelemnek nevezte mindazon romák számára, akiket annak idején elutasítottak és most esetleg kérni fogják a bevándorlási és menekültügyi hivataltól (IRB) ügyük újbóli megnyitását. 

A két család Torontóban várta ki fellebbezésük hét évig tartó elbírálását. A sajtónak nem nyilatkoztak, de az ügyvéd közölte, hogy örülnek a döntésnek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

A gimnazisták elutasítóak a romákkal

Hiányosak a középiskolai tanulók ismeretei a politikai rendszerről, attitűdjeik pedig igen elutasítóak különböző kisebbségekkel szemben - számoltak be a témában végzett kutatás résztvevői.

MTI Itthon

Elsöprő EP-többség a romák helyzetéről szóló határozat mellett

Az Európai Parlament (EP) csütörtöki brüsszeli ülésén hatalmas többséggel, 497 szavazattal - 25 ellenében - elfogadta az európai romák helyzetével foglalkozó határozatot. A tervezet kidolgozásában, előterjesztésében kulcsszerepet játszottak az EP magyar képviselői.

MTI Világ

Nemzetközi program a romániai romák beilleszkedéséért

Romániában a roma közösségek képviselőinek bevonásával kívánják csökkenteni, illetve megszüntetni a roma és a nem roma társadalom közötti szakadékot - hangoztatta szerdán Markó Béla, a román kormány miniszterelnök-helyettese.

MTI Világ

Megugrott a Csehországban menedéket kérő szlovákiai romák száma

Jelentősen nőtt az idén a Csehországban menedéket kérő szlovákiai romák száma. Míg 2004-ben az egész évben 137 szlovákiai roma állampolgár kért menedéket Csehországban, addig az idei év első kilenc hónapjában már 631 személy - közölte a cseh belügyminisztérium.

Sztár gasztrobloggerrel erősít Újlipótváros jellegzetes étterme

Sztár gasztrobloggerrel erősít Újlipótváros jellegzetes étterme

Most már egyhuzamban 24 órán át is lehet videotelefonálni a Teams-szel

Most már egyhuzamban 24 órán át is lehet videotelefonálni a Teams-szel

NNK: az influenza elleni oltás több, mint 70 százalékát már beadták

NNK: az influenza elleni oltás több, mint 70 százalékát már beadták