Észak-Korea hadüzenetnek tekinti a szankciókat

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Észak-Korea hadüzenetnek tekinti a széles körű szankciókat, amelyeket ellene hoznak - figyelmeztetett egy meg nem nevezett észak-koreai illetékes.

„Minél nagyobb lesz a ránk nehezedő nyomás, annál magasabb lesz a válaszunk szintje” - közölte a tisztségviselő, aki szerint a hétfői észak-koreai nukleáris kísérlet végrehajtása „összhangban volt a nemzetközi joggal”, éppen ezért indokolatlanok lennének az országa elleni szankciók. Hozzátette továbbá, hogy egy újabb nukleáris kísérlet „politikai és diplomáciai döntés lesz”, és ezeknek a kísérleteknek az a célja, hogy növeljék az észak-koreai „elrettentő erőt”, hogy Észak-Korea képes legyen megvédeni szuverenitását az Egyesült Államok „ellenséges lépéseitől”.

Phenjan képviselője ugyanakkor megismételte, hogy Észak-Korea kész bármikor lemondani nukleáris arzenáljáról, amint az Egyesült Államok lemond az ellenségeskedésről. Ellenkező esetben a feszültség és a konfrontáció fennmarad - figyelmeztetett.

Az észak-koreai illetékes, akit a Yonhap dél-koreai hírügynökség idézett pekingi keltezéssel, feltehetően ugyanaz, aki kedden bejelentette: Phenjan kilátásba helyezte nukleáris robbanófejjel felszerelt rakéták kilövését.