Tetszett a cikk?

A vasárnapi választások előtt a kormányzó jobboldal és az ellenzéki baloldal vezetői egymásra licitálva támadják, sértegetik ellenfelüket, miközben az emberek attól szoronganak, ki fogja rendbe tenni a megroggyant gazdaságot, megmenteni a munkahelyüket, biztosítani a tisztes megélhetésüket.

Rosszabbul élünk, mint öt éve, a gazdaság romokban hever, radikális változásra van szükség - ismételgetik gondterhelt arccal az Unione nevű ellenzéki baloldali koalíció vezetői. Csökkentettük az adókat, az olaszok 80 százaléka kevesebbet fizet az államkasszába, mint korábban, tehát jobban él - bizonygatja széles mosollyal Silvio Berlusconi kormányfő. Az április 9-ei választások kampányfinisében a két tábor prominensei napi két-három tévévitában, sajtótájékoztatókon, lapinterjúkban hajtogatják a fentiek variációit, nagy vehemenciával ecsetelve az ellenfél országrontó ármánykodását és saját nemzetmentő terveiket. Hasonló szócsatákra olykor a választók között is sor kerül. Egy római üzletben például lelkesen magyarázta a kassza mögött ülő bolttulajdonos, hogy csak Berlusconira szabad szavazni, mert ő adott a vállalkozóknak, a kereskedőknek, a kommunisták meg majd mindent visszavesznek. Az okfejtésre felkapta a fejét az üzlet egyik, láthatóan régi kliense, egy középkorú nő, és villogó szemmel közölte: Ha maga így beszél, nem jövök ide többet vásárolni.

Hogy meddig tart a haragszomrád, kérdés, ám tény, ha meg is nyerné a választásokat a jobboldal, már nemigen lenne mit adnia. A Berlusconi vezette Casa delle Liberta (CdL) ugyanis valóban aggasztó gazdasági mutatókkal zárja ötéves tevékenységét: vészesen romlott az ország versenyképessége, az erősen exportorientált ország gazdasági növekedése tavaly mindössze 0,1 százalékos volt, a költségvetési hiány viszont az euróövezeti előírást jócskán meghaladva a GDP 3,8 százalékára rúgott. Nagyrészt e gyászos adatok orvoslására alapozta az Unione közel 300 oldalas programját, amelyen azonban váratlanul könnyű fogást találtak a kormányzó pártok.

A Professzor - így nevezik Romano Prodit, a baloldal vezetőjét - és csapata ugyanis egy átfogó adóreformmal kezdené a gazdaság rendbetételét, mondván, a bajok gyökere Olaszországban az egyenlőtlen és igazságtalan adóteher-viselés. Túl nagy a teher a munkaadókon és a munkavállalókon, a gazdagok és örököseik viszont túl keveset fizetnek, nem beszélve a tavaly 200 milliárd euró bevételkiesést okozott adókerülőkről. Az Unione tehát - áll a programban - új kulcsokat vezetne be az állampapírok hozamának megadóztatására, újra alkalmazná az örökösödési adót, és komoly intézkedésekkel vetne véget az adókerülésnek.

Hát persze, a baloldal az emberek zsebében akar megint kotorászni, emelné az adókat, elvenné, amit szorgos munkával megtakarítottak, irigységből megfojtaná a vállalkozókat, büntetné örököseiket - csapott le rögtön jó érzékkel Giulio Tremonti gazdasági miniszter. A támadás telibe talált, annál is inkább, mert az adóreform részleteiről az ellenzék képviselői napokig egymásnak ellentmondóan nyilatkoztak. Az örökösödési adó mentességi határát például 150 ezertől 500 ezer euróig a legkülönfélébb összegekben határozták meg. Azt is csak a jobboldali támadások kereszttüzébe kerülve tisztázták, hogy kis- és középvállalkozásokra nem vetnének ki örökösödési adót, és a már kint lévő állampapírok adóját sem emelnék.

Második oldal (Oldaltörés)

A magyarázkodás azonban későn jött, a jobboldalnak az adóemelés rémével fenyegetve sikerült tematizálnia a kampányfinist. Még azt is elérte, hogy a mindig kimért és higgadt Prodi is elvesztette a fejét: politikai bűnözésnek nevezte Tremontiék dezinformáló hadjáratát, amivel újabb öngólt lőtt. A választóknak ugyanis elegük van az egymást lejárató, sértegető politikusokból, az ijesztgetésekből. A többség már Berlusconi kommunistázásán is csak nevet, pedig a múlt héten a Lovagnak nevezett miniszterelnöknek ismét sikerült egy nemzetközi botrányt is kavart "poént" elengednie. Egy nápolyi választási gyűlésen azzal támasztotta alá korábbi kijelentéseit, miszerint a kommunisták gyerekeket esznek, hogy - mint a Kommunizmus fekete könyvében is meg van írva - Mao Kínájában megfőzött gyerekekkel trágyázták a földet. És ha már föld, azt is kijelentette, a Prodi-, Rutelli-, Bertinotti-félék - a baloldali pártok vezérei - olyanok, mint a gaz, mindent ellepnek, és nehezen lehet kiirtani őket.

Gaz, azaz baloldali vagy médiacézár, mármint Berlusconi, arra adjon valamelyikük választ, hogyan teremtenek majd új, biztos munkahelyeket, mit kezdenek a beteg gazdasággal - mondják sokan Olaszországban. Ezért vonulnak utcára nap mint nap például Rómában a közalkalmazottak, tanárok, ápolónők, minisztériumi alkalmazottak, munkanélküli fiatalok. Párizsban már ég a ház, ideje lenne odafigyelni - mondta a HVG-nek Aldo Di Napoli, az RFB közalkalmazotti szakszervezet egyik vezetője. "Százezrek szoronganak ebben az országban a munkahelyükért, a megélhetésükért - ez az igazi probléma. Berlusconiéktól nem várunk semmit, de egyelőre a baloldal is adós a válasszal, hogy mi lesz velünk" - magarázta Di Napoli, miért vonultak az Unione székháza elé.

Csalódottság érezhető a választások előtti napokban az embereken Olaszországban. Az utcák tele vannak plakátokkal, lelkes pártaktivisták osztogatják a szórólapokat, a televíziók, újságok, rádiók ontják a politikusi interjúkat, elemzők okoskodásait, de kevesen figyelnek rájuk. Az ígérgetésekre csak legyintenek, a nagy álmok, a berlusconizmus ideje lejárt - gondolják sokan még a jobboldalon is. De a baloldal sem győzte meg igazán a választókat. Hiába az ígéretes program, még akik hinnének benne, azok közül is sokan kételkednek, hogy a kommunistákból lett szociáldemokratáktól a radikálisokon és globalizációelleneseken át a volt kereszténydemokraták egy csoportjáig tizenegy pártot tömörítő Unione képes lesz megvalósítani a Professzor és csapata elképzeléseit.

Olaszországban a választások előtt két héttel lehet utoljára közvélemény-kutatási eredményeket publikálni - akkor a baloldal vezetett 4-5 százalékkal -, most nem tudni, az utóbbi napok adok-kapokja hány szavazatot hozott vagy vitt egyik vagy másik oldalon, és hány embert tántorított el végleg a voksolástól. Lehet, hogy a bizonytalanok további elbizonytalanítása Prodiék adóprogramjának lejáratásával a vesztésre álló jobboldalnak kedvezett. A lapzártánk után folyó második Berlusconi-Prodi-tévévita is árnyalhatja még a képet, ám úgy tűnik, a vasárnapi választáson nem ideológia vagy program mérettetik meg. Az emberek arról döntenek majd, menjen-e vagy maradjon Berlusconi.

VÁSÁRHELYI JÚLIA / RÓMA

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az átlagosnál 40 százalékkal többen haltak meg november elején

Az átlagosnál 40 százalékkal többen haltak meg november elején

Szupermenő lett ez a vadonatúj 2020-as Moszkvics

Szupermenő lett ez a vadonatúj 2020-as Moszkvics

Magyarországon a zöld rendszámos új Skoda Octavia RS

Magyarországon a zöld rendszámos új Skoda Octavia RS