szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Alkotmányellenes a román audiovizuális médiatörvény legutóbbi módosítása, amely szerint a televízióknak és a rádióknak egyenlő arányban kell sugározniuk pozitív és negatív híreket - döntötte el szerdán a román alkotmánybíróság.

Román médiaszervezetek is élesen bírálták a jogszabályt, amelyet Gheorghe Funar, a szélsőségesen nacionalista Nagy-Románia Párt (PRM) szenátora és Ioan Ghise liberális képviselő javasolt. A kezdeményezők azzal a céllal dolgozták ki a jogszabályt, hogy javítsanak a lakosság közérzetén.

A román szenátus június 26-án fogadta el egyhangúlag a jogszabály módosított változatát, amelyet a Demokrata Liberális Párt (PD-L) törvényhozói megtámadtak az alkotmánybíróságon. A taláros testület döntése miatt a jogszabály visszakerül a parlament asztalára.

Ambrus Attila, a Magyar Újságírók Romániai Egyesületének (MÚRE) elnöke üdvözölte a román alkotmánybíróság döntését. Az MTI-nek elmondta: a tervezet legnagyobb problémája az, hogy eldönthetetlen, mi a jó és mi a rossz hír, mert a különböző érdekeltségű feleknek ugyanaz a hír lehet jó vagy rossz.

A MÚRE elnöke szerint a törvényalkotók ezzel azt akarták elérni, hogy róluk kedvező hírek jelenjenek meg a médiában, illetve abban az esetben, ha negatív fényben tüntetik fel tevékenységüket, lehetőségük legyen helyesbítést kérni e törvény alapján. Ambrus Attila szerint a jogszabály kísértetiesen hasonlít a Szlovákiában nemrég életbe lépett médiatörvényre.

Kacsó Sándor, a Román Televízió bukaresti magyar adásának vezető szerkesztője úgy véli, hogy nem törvényekkel kell szabályozni a média tartalmát. Az MTI-nek elmondta: elegendőnek tartja a média belső szabályozását, hiszen a MÚRE-nak, illetve a többi román újságírói érdekvédelmi szervezetnek is megvan a saját belső etikai kódexe, akárcsak a román közszolgálati televíziónak.

A médiatörvény módosított változatának visszavonását követelte kedden Romániától Haraszti Miklós, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) sajtószabadság-felelőse. Traian Basescu román államfőhöz írt levelében Haraszti a sajtószabadság súlyos politikai csorbításának nevezte a törvényt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Ombudsmanválasztás: füstbe ment jelölések

Hétfőn újból szavaz az Országgyűlés a jövő nemzedékek ombudsmanjáról és az adatvédelmi biztos személyéről. A köztársasági elnök jelöltjeit a parlamenti pártok már kétszer elutasították. Sólyom Lászlónak a pártegyeztetéseket elutasító jelölési gyakorlatát többen bírálják, azt azonban túlzás lenne állítani, hogy annakelőtte egyszerűbben mentek volna a dolgok.

Társadalom

Konfrontációs fordulat?

Heves politikai vitát indított el két törvény aláírásának a megtagadásával a köztársasági elnök. A kormányoldalon többen azzal vádolják a vezető ellenzéki pártot és az általa egykor pozícióba ültetett közjogi szereplőket, hogy együttműködnek egymással.

Vélemények

Derült égből ítélet

Az Alkotmánybíróság (AB) május utolsó hetében váratlanul, és eddigi gyakorlatában szokatlan módon, két egymást követő napon hirdetett ítéletet a kormány számára fontos ügyekben. Először a köztársasági elnök kérelmét elbírálva, teljes egészében alkotmányellenesnek nyilvánította a büntető törvénykönyv tavaly decemberben elfogadott és még ki nem hirdetett módosítását a gyűlöletbeszéd szankciójának kiszélesítéséről. Egy nappal később pedig öt pontban semmisítette meg a gyógyszerárak befagyasztását elrendelő jogszabályokat.

Vélemény

Kormányzati médiahekk Pozsonyban

Határozott aszinkronitás figyelhető meg magyar-szlovák viszonylatban gazdasági és politikai téren. Míg a reformok végrehajtása tekintetében északi szomszédunk iskolapéldaként emlegetett bezzegország, mely rendesen lehagyta hazánkat, addig a médiaszabályozás terén visszacsúszni látszik a Lex Pokol szintjére.

Visszatér az amerikai kormányzatba Victoria Nuland, aki többször támadta élesen az Orbán-kormányt

Visszatér az amerikai kormányzatba Victoria Nuland, aki többször támadta élesen az Orbán-kormányt

Perlusz László a Fülkében: Biztosan nő februártól a minimálbér

Perlusz László a Fülkében: Biztosan nő februártól a minimálbér

Már csak napjai vannak Trumpnak, mégis újabb szankciókat hozott Irán ellen

Már csak napjai vannak Trumpnak, mégis újabb szankciókat hozott Irán ellen