szerző:
BruxInfo
Tetszett a cikk?

A januárihoz hasonló gázválságokon a gázkészletek felhalmozása helyett, a piac jobb átláthatósága és az energetikai infrastruktúra fejlesztése révén kíván úrrá az EU. Erről fogadott el két rendelettervezetet csütörtökön Brüsszelben az Európai Bizottság.

Az Európai Bizottság a gáz behelyettesíthetősége miatt nem látja szükségét stratégiai gázkészletek kialakításának, ehelyett a földgáz belső piacának kiépítésében és a jelenleginél sokkal átláthatóbb működésében véli felfedezni azokat az eszközöket, amelyekkel a jövőben megelőzhetők vagy könnyebben kezelhetők lesznek a gázellátási válságok az Európai Unióban. Az Európai Bizottság csütörtökön két rendelettervezetet fogadott el a témában: az egyik arra kötelezné a tagállamokat, hogy két évenként tételesen beszámoljanak Brüsszelnek az energetikai infrastruktúra fejlesztése érdekében tett illetve tervezett lépéseikről, míg a másik a gázellátási válságok megelőzésére és hatékonyabb kezelésére koncentrál.

A Bizottság részben a januári gázkrízis tapasztalataiból kiindulva elsősorban a piaci mechanizmusok ösztönzésével, egy, a jelenleginél sokkal jobban működő gázpiac megteremtésével kívánja megteremteni a feltételeket ahhoz, hogy Európa a jövőben könnyebben elboldoguljon a gázszállítás megszakadásával. Ezt a célt szem előtt tartva egy egységes képlet (úgynevezett n-1 indikátor) alapján minden országnak meg kell majd határoznia, mikor következik be súlyos gázellátási válság és meg kell hoznia a szükséges intézkedéseket egy ilyen helyzet orvoslására. Ez a gyakorlatban azt jelenti majd, hogy a legfőbb ellátási forrás bedugulása esetén a tagállamoknak alternatív ellátási forrásokról kell majd gondoskodniuk, mégpedig úgy, hogy válsághelyzetben legalább 60 napra biztosítsák a gázellátást a fogyasztók számára.

© AP
Mivel azonban a gázfogyasztás szempontjából rendkívül nagy eltérések vannak a tagállamok között, egy, a Bizottság által megadott katalógus alapján a kormányok választhatják majd meg, hogy milyen eszközök bevetésével kívánnak úrrá lenni a helyzeten. A beavatkozás elképzelhető a kínálati és a keresleti oldalon, az előbbi alatt mindenekelőtt gáztározók építése, a gáz kétirányú folyásának biztosítása, más tüzelőanyagokra való átállás és egyéb intézkedések jöhetnek szóba. A tagállamoknak összesen három évük lesz a szükséges beruházások végrehajtására.

Andris Piebalgs energiaügyi biztos szerint az n-1-es szabály alkalmazása révén az év eleji gázellátási válság által leginkább sújtott négy állam, szerinte Bulgária, Románia, Szlovákia és Magyarország biztosan úrrá tud majd lenni a helyzeten. A biztos szerint egyébként a 27-ből 18 ország már most is megfelel a most javasolt előírásoknak. Elmondta, hogy miközben Dánia, Görögország és Németország vannak a legkedvezőbb helyzetben, addig az új szabály szempontjából Litvánia és Szlovénia tűnik a legfelkészületlenebbeknek, nekik lesz tehát szükségük a legtöbb változtatásra.

A tervek szerint a Bizottság már egy tagállam kérésére, vagy az egész uniós import tíz százalékának befagyasztása esetén vészhelyzetet hirdethet a jövőben, aktiválva a belső uniós szolidaritási mechanizmust, amelyet a Bizottság koordinálva. Brüsszel ugyanakkor lemondott arról a szándékáról, hogy válsághelyzetben ő maga intézkedhessen a gázkészletek felszabadításáról. Piebalgs szerint ez a túlszabályozás tipikus esete lenne és ütközne is az egész javaslat alapfilozófiájával, amelynek értelmében a piaci szereplők tudják a leghatékonyabban felvenni a kesztyűt bármilyen válsággal, ahogy az januárban is történt.

Az energiaügyi biztos egy kérdésre válaszolva úgy vélte, hogy bár nem lehet kizárni újabb gázszállítási válságok előfordulását, az EU nagy része jól fel van készülve ennek kivédésére és a fogyasztókat csak minimális mértékben éreznék meg a problémát. Figyelmeztetett ugyanakkor arra, hogy amennyiben minden télen gázválság alakul ki, akkor gyökeresen megváltozhat a földgázról alkotott felfogás és a fogyasztók elfordulhatnak a gáztól.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Gázválság: rendkívüli tanítási szünet egy szabolcsi faluban

Rendkívüli tanítási szünetet rendelt el január 9. és 16. között a nagykállói önkormányzati képviselő-testület a város iskoláiban szerdai ülésén - közölte Juhász Zoltán, a Nyíregyházával szomszédos Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei település MDF-es polgármestere.

MTI Gazdaság

Iráni és orosz gáz jöhet a Nabuccóba?

A török energiaügyi miniszter szerint a jövőben akár Irán és Oroszország is adhat majd gázt az Európai Unió és az Egyesült Államok által támogatott Nabucco-gázvezetéknek, noha a terv célja éppen az, hogy csökkentse Európa energiafüggőségét az oroszoktól, Irán pedig egyelőre nem számít lehetséges partnernek.

MTI Gazdaság

A Gazprom nyugtázta a júniusi ukrán gáztartozás rendezését

Az orosz Gazprom kedden megerősítette, hogy az ukrán Naftogaz hétfőn kiegyenlítette júniusi tartozását. Mindamellett Szergej Kuprijanov szóvivő továbbra is aggodalmának adott hangot, mondván: a vízválasztó az augusztus elején fizetendő gázszámla lesz, miután július első hetében az előző havi négyszeresére, azaz napi 120 millió köbméterre növelte Ukrajna a gázimportot Oroszországból, igaz, nem fogyasztásra, hanem tárolásra.