szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Oroszország leállította utolsó fegyvergyártásra alkalmas plutóniumot termelő atomreaktorát a szibériai Zseleznogorszkban, a Dmitrij Medvegyev orosz elnök által a héten Washingtonban tartott nukleáris biztonsági csúcson tett felajánlásának megfelelően - közölte Jelena Golovinkina, annak a bányászati és vegyipari cégnek a szóvivője, amely a reaktort üzemeltette.

Az orosz vállalatnál összesen három urán-grafit reaktorblokk működött, amelyek fegyver minőségű plutóniumot, áramot és hőt termelt. A reaktorblokkokat 1958-ban, 1961-ben és 1964-ben helyezték üzembe. Az utóbbit állították le most, azt első kettőt - amelyek kizárólag fegyver minőségű plutónium gyártására álltak rá - már 1992-ben kikapcsolták.

Az most leállított ADE-2 blokk sem termelt már fegyvergyártásra alkalmas plutóniumot 1995 óta, de egészen mostanáig a város fő hőforrása volt. Ezt a feladatot egy hőenergetikai központ veszi majd át, amely amerikai pénzből épül és hamarosan elkészül.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI / hvg.hu Világ

Atomcsúcs: 17 ezer bombára való plutónium tűnik el

Az USA és Oroszország új megállapodást ír alá az atomtöltetek leszerelésével visszamaradt plutónium felszámolásáról a washingtoni nukleáris biztonsági csúcsértekezlet alatt. Barack Obama a 47 állam részvételével zajló csúcs előtt a kínai elnökkel is tárgyalt – többek között az Irán elleni lehetséges szankciókról.

Megéri többet fizetni a 16 GB-os idei MacBook Próért? Videón a (kissé meglepő) eredmény

Megéri többet fizetni a 16 GB-os idei MacBook Próért? Videón a (kissé meglepő) eredmény

Kim Dzsong Un már be is olthatta magát koronavírus ellen

Kim Dzsong Un már be is olthatta magát koronavírus ellen

Fekete-Győr András: Szájer botránya a Fidesz teljes erkölcsi csődje

Fekete-Győr András: Szájer botránya a Fidesz teljes erkölcsi csődje