szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Sme című szlovák liberális lap szerint "gyanús", hogy Orbán Viktor továbbra sem árult el semmiféle konkrétumot a Fidesz gazdasági terveiről.

"A külföld Orbán Viktortól arra az egyetlen lényeges kérdésre várja a választ, hogy kihasználja-e megszerzett hatalmát a reformok minél hamarabbi megvalósítására, amelyek eddig neki is köszönhetően mindig megfeneklettek. S megteszi-e ezt annak ellenére is, hogy népszerűségének ez legalább átmenetileg nem használhat" - írja Sme keddi kommentárjában.

Azt állítja: Orbán hétfői sajtóértekezlete "erősíti azt az aggodalmat", hogy a Fidesz titkolózása az új kormány terveiről nemcsak a választási taktika része volt, hanem "a Fidesz talán valóban nem tudja, nincs elképzelése arról, mit tegyen Magyarország legsúlyosabb problémájával, a gazdasággal és a közkiadásokkal".

A Fidesz állítása, hogy előbb leltárt kell készíteni, s össznemzeti konzultációra van szükség, "hamis", mert a párt már legalább egy éve tudja, hogy megnyeri a választást, hogy koalíciós partner nélkül fog kormányozni, s elég embere van a közigazgatásban ahhoz, hogy megfelelő információkkal rendelkezzen. 

"Ugyanakkor a Fideszben olyanok a hatalmi viszonyok, hogy a konzultációknak, Orbánon és legszűkebb körén kívül, nincs semmiféle súlyuk" - jegyzi meg Peter Morvay, a szerző. Kivételt csak az Európai Unió, a külföldi befektetők, s különösen a Nemzetközi Valutaalap képezhet. "Nekik azonban Orbán megüzente, hogy nem főnökei, s hogy ő a világot másképpen látja" - mutat rá a szerző. Hangsúlyozza: Magyarországnak most a nemzetközi bizalomra van éppen a legnagyobb szüksége, nehogy Görögország sorsára jusson.

Amit Orbán ígér - a közbiztonság javítása, a bürokrácia csökkentése és az adórendszer egyszerűsítése - fontos dolgok, de nem elegendőek. "Lehetséges, hogy mindez csak körítés, hogy az embereknek el lehessen adni és meg lehessen édesíteni azt, ami következni fog. De ha túl hosszú ideig keverjük a körítést, a külföld bizalma elpárologhat" - fejti ki Morvay.

Ugyanakkor úgy véli: Orbán elhatárolódása az 1989 utáni fejlődéstől és szavai az új rendszer építéséről, amelyről azonban csak néhány frázist mondott, "aggodalmat" váltottak ki. "A magyarországi rendszer - a jogos kifogások ellenére - a pluralista parlamenti demokrácia rendszere volt, a hatalmi ágak megosztásával, sajtószabadsággal stb. Ezek az értékek leginkább az előző Orbán-kormány idején sérültek" - írja a lap. "Az utóbbi húsz évben Magyarországon létező rendszernek természetesen szüksége van bizonyos javításokra. De lecserélni ezt? Mivel?" - zárja kommentárját a Sme.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Magyar Nemzet: újjáéled az adórendőrség

Az új kormány az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH), valamint a vám- és pénzügyőrség összevonásával három egységből álló szervezetet hozna létre, amelynek harmadik egysége az adórendőrség lenne – írja a Magyar Nemzet.

Rájöttek végre a kutatók, miért tudott ilyen gyorsan elterjedni a koronavírus

Rájöttek végre a kutatók, miért tudott ilyen gyorsan elterjedni a koronavírus

Így igényelhet vissza akár 280 ezer forintnyi szja-t

Így igényelhet vissza akár 280 ezer forintnyi szja-t

Dózsa László a plakátról, amelyen nem szerepelt: Megbocsátást remélek!

Dózsa László a plakátról, amelyen nem szerepelt: Megbocsátást remélek!