szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

"Puha revizionizmusnak" nevezte a kettős állampolgárságról szóló törvénymódosítást Szlovákia nagykövete, utalva arra is, hogy a módosítást éppen a trianoni döntés évfordulója előtt hozták meg.

Bugár: majdnem bűncselekmény
Az, hogy a Fidesz két héttel a szlovák választások előtt fogadta el a kettős állampolgárságról szóló törvényt, majdnem bűncselekmény a szlovákiai magyarok ellen - mondta az atv.hu-nak csütörtökön Bugár Béla, a Most-Híd párt elnöke. A politikus szerint a csökkenő népszerűségű szlovák kormánypártok sokat köszönhetnek Orbán Viktornak, ugyanis a kijelölt magyar miniszterelnök a szlovák nacionalisták javára tematizálta a közbeszédet. „Azt kell mondanom, hogy aki magyar érdekekre hivatkozva ilyen politikai szarvashibát vét, annak el kell gondolkoznia, hogy mennyi keresnivalója van a politikában” – mondta a pártelnök.

Peter Weiss szlovák nagykövet a TV2 Mokka című reggeli műsorában - szlovákul, de az adásban magyarul szinkrontolmácsolva - elmondta, hogy véleménye szerint a magyar parlament egyoldalúan járt el, és nem tartotta tiszteletben sem a két ország alapszerződését, sem az EBESZ bolzánói ajánlásait, sem a velencei bizottság ajánlásait. A diplomata szerint precedens nélküli az unió és a NATO történelmében, hogy egy állam visszautasítja a konzultációt egy olyan kérdésben, amely egy másik ország állampolgárait is érinti.

Arra a műsorvezetői kérdésre, hogy miért zavarja a szlovák felet, hogy a magyar nemzetiségű polgárai magyar állampolgársághoz juthatnak, azt felelte, hogy állampolgárságot adni szerinte "nagyon szokatlan eljárás" Európában, amelyről ráadásul nem is egyeztettek.

Peter Weiss megemlítette Semjén Zsolt tárca nélküli miniszterjelölt nyilatkozatát a témában, és ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy ebből is világosan látszik: a magyar állam a lépéssel nem kulturális, hanem politikai közösséget akar teremteni; a döntés nyomán a "15 millió magyar közösségideálja fog megvalósulni". "Nem vagyunk naivak, hogy ne lássuk, hogy ez már nem családok összekapcsolásáról szól" - hangsúlyozta a nagykövet.

Semjén Zsolt azt mondta, hogy helyes volt a kormányzati ciklus elején beterjeszteni és elfogadni a kettős állampolgárságról szóló törvényjavaslatot. A leendő miniszterelnök-helyettes - aki a nemzetpolitikáért is felel majd - csütörtöki külügyi bizottsági meghallgatásán azt mondta, mindenkivel készek a párbeszédre, és bármely uniós és nemzetközi fórumon készek megvédeni az álláspontjukat. Naivitás lenne azt hinni, hogy ha bármilyen más állampolgársági törvényt hoztak volna, a szlovák reagálás nem lett volna hasonló. A szlovák politikában intézményesült a magyarellenesség. Mindegy lett volna, hogy mikor és milyen törvényt fogadnak el - foglalta össze Semjén Zsolt.

Az Országgyűlés szerdán 344 igen, 3 nem szavazat és 5 tartózkodás mellett döntött úgy, hogy lehetővé teszi a határon túli magyarok egyszerűbb, kedvezményes honosítását. Válaszul Szlovákia is módosította állampolgársági törvényét. A gyorsított eljárásban elfogadott módosítás lényege, hogyha ezentúl egy szlovák állampolgár önkéntesen felveszi egy másik ország állampolgárságát, elveszíti a szlovákot. Emellett nem tölthet be bizonyos munkaköröket sem, amelyek kapcsolatban vannak a nemzetbiztonsággal - például a rendőrségnél vagy a biztonsági szolgálatoknál.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Martonyi: fel kell lépni a magyarellenesség ellen

A kormány egyetlen alkalommal sem fogja szó nélkül hagyni a magyarellenességet - jelentette ki Martonyi János, a külügyi tárca várományosa az Országgyűlés külügyi és határon túli magyarok bizottsága előtt.

MTI Világ

EU: "nem tudunk beavatkozni" a kettős állampolgárság ügyébe

Az Európai Bizottságnak nincs illetékessége állampolgársági ügyekben, ezekről az Európai Unió tagországai saját illetékességi körükben jogosultak dönteni - mondta csütörtökön Brüsszelben az EU végrehajtó testületének egyik szóvivője.

MTI Világ

Aggódnak a szomszédok a kettős állampolgárság miatt

A jelentős magyar kisebbséggel bíró EU-tag Szlovákia és Románia, valamint a nem EU-tag Szerbia aggódik, hogy a magyar állampolgársági törvény módosítása nyomán Budapestnek nagyobb beleszólása lehet belügyeikbe - írta a Stratfor amerikai stratégiai elemző csoport.

MTI Világ

Gasparovic szerint Szlovákia mindent megad magyarjainak

Ivan Gasparovic szerint a szlovákiai magyaroknak nincs miért kérniük a magyar állampolgárságot, mert Szlovákia teljes mértékben biztosítja állampolgári jogaikat, s részvételüket az ország politikai és gazdasági életében.