szerző:
hvg.hu

Több hónapig is eltarthatnak a mentési munkálatok a chilei Copiapo városka melletti réz- és aranybányában, ahol egy omlás miatt 33 bányász rekedt a mélyben. Elkezdődött a vizsgálat a szerencsétlenség okának kiderítésére, amelyet valószínűleg csak novemberben ismerhetünk meg. Viszont már most sejthető, hogy a bányaszerencsétlenséghez a biztonsági szabályok súlyos megsértése vezetett - ráadásul mindez nem egyedi jelenség.

Az ipari fejlődéshez a világnak ásványokra, ércekre van szüksége. A réz és arany többnyire vagy kizárólag a magmás, vulkáni eredetű kőzetekben fordul elő. Ez a magyarázata, hogy a réz és aranybányák mélyművelésűek, a feltárás komoly beruházást, modern technológiát igényel. A bánya csak egyik helyszíne az érctermelésnek, a felszínre küldött kőzet érctartalmát különböző technológiákkal a kőzetek feldolgozása után nyerik ki. A Worldwatch Institute szerint az 1997-ben előállított 2402 tonna arany 725 millió tonna törmeléket eredményezett.

Az arany elsődlegesen az úgynevezett utómagmás folyamatok termékeként, azok ásványtársulásaiban teléraranyként jelenik meg. Leginkább a savanyú, kvarcban gazdag kőzetek (gránit, granodiorit, riolit, dácit) teléreiben fordul elõ. Az arany előfordulással párhuzamosa általában gazdag rézérc is előfordul. Az idősebb arany-elõfordulások a földkéreg mélyebb részeiben megszilárdult kőzetekben jöttek létre. Ma már a bányászat gépi eszközökkel folyik és akkor gazdaságos, ha minél hatékonyabb berendezéseket alkalmaznak. A gazdaságosan kitermelhető réz és arany a legnagyobb mennyiségben Dél-Afrikában, Chilében, Argentínában, az Egyesült Államokban fordul elő. A fejlődő országokban a kitermelést általában  a fejlett országok bányászati vállalkozásai folytatják.

Menekülési útvonalak, túlélő helyiségek 

A kitermelésre vonatkozó biztonsági előírások országonként eltérőek, mivel a bányászati körülmények is különbözőek, de az alapvető elvek megfogalmazhatók és ellenőrizhetők. Viszont a világ olyan közepesen fejlett térségeiben, mint Chile, a bányavállalatok leginkább a jelenlegi kedvező árak miatt az ércek gazdaságos és gyors kitermelésére törekszenek. A kevésbé ellenőrzött bányákban – ide tartozik a Copiapo melletti is - a biztonsági előírásokat semmibe veszik. Jellemző, hogy az augusztusi bányaszerencsétlenség után 18 bányát zárattak be a hatóságok.

A mélyművelésű bányákban olyan fővágatokat, alagutakat kell készíteni, amelyeken a bányászok megközelíthetik a feltárás színhelyét és a kőzetszállításhoz alkalmas szállítójárművek is elférnek. Gazdaságossági szempontból szűk, enyhe lejtmenetes íves lejtaknák a legalkalmasabbak amelyek spirálisan haladnak lefelé körülhatárolva a fejtendő kőzettömböt amibe csápszerűen nyúlnak be a feltáró aknák. Minél mélyebbre hatolnak annál nagyobb az ásványok koncentrált előfordulási esélye.

A magmás kőzetek szilárdsága legtöbbször önmagában is állékony alagút építését teszi lehetővé, ezért a drágább, dúcolásos technológia helyett legtöbbször az alagútfalra lövellt betonréteg képezi a mechanikai biztosítást  Mivel a kitermelés többnyire robbantással folyik, ez a biztosítás nem jelent teljes biztonságot. A megelőző óvintézkedések helyett menekülő útvonalak, túlélő helyiségek, szellőzőaknák kialakítására, élelmiszer- és vízbázisok létesítésére, mentőakciók szervezésére fektetik a hangsúlyt. A chilei bányákban évente átlagosan 34 bányász szenved halálos balesetet, a sérültek száma több százra tehető.

Mi történt Copiapo mellett?

Nem sok információ szivárgott ki a 33 bányászt betemető balesetről, annyi azonban igen, hogy a baleset közvetlen oka a robbantások következtében a fő lejtaknában történt kőomlás volt, amely elzárta a kijáratot a bányászok elől. A bányászok az ilyenkor szokásos menekülési útvonalon egy függőleges szellőzőaknán keresztül hagyják el a bányát . De mint kiderült, a hágcsók csak az akna harmadáig vezettek, ezért nem tudtak a felszínre feljutni. 48 órával később pedig a szellőző akna is eltömődött. A bányászok 700 méter mélységben rekedtek, a bánya bejáratától mintegy 5 kilométerre.

A bánya biztonsági hiányosságaira utal az a tény, hogy 2004 és 2010 között 42 alkalommal kellett büntetést fizetnie a tulajdonosoknak az előírások megszegése miatt. Két éve már történt itt egy halálos baleset, ami miatt a  termelés leállt és a tulajdonosok ellen eljárás indult. De miután az áldozat családjának kárigényét a bányavállalat kielégítette, a vádakat elejtették. A termelés néhány hónapon belül újraindult anélkül, hogy a biztonsági követelményeken egy szemernyit is változtathattak volna. Miután a biztonságért felelős mérnök követeléseit nem teljesítették, nem vállalta tovább a felelősséget és felmondott.

Fontos a gazdaságos kitermelés

A magas munkanélküliségi ráta miatt a bányavállalatok, amelyek Dél-Amerika legjobban fizetett bányászait alkalmazzák, a kevésbé biztonságos bányákba is találnak jelentkezőket. Nem véletlen az sem, hogy a baleseteket eltitkolják, ahogy a szerencsétlenül járt bányászokról is csak akkor halott először a közvélemény, amikor 17 nap után életjelt adtak. A régió 884 bányáját a bányaszövetség 3 munkatársa ellenőrzi. A balesetek nagy száma általában a kis és közepes bányákban jellemző. Ezek a magántulajdonban lévő kis bányák nem képesek versenyezni az állami tulajdonban vagy a multinacionális cégek kezelésében lévő, korszerűen felszerelt bányákkal.

Chile számára az idei földrengés pusztításai után élet-halál kérdése az ércexportból származó jövedelem. Bár a profit nagy része az állami bányákat bérlő multinacionális cégek zsebébe vándorol, a koncesziós szerződések és az adók révén az állam is nagy bevételekre tesz szert.

Nem a biztonsági szabványokra

A biztonsági előírások hiányosságai miatt a bányász szakszervezetek (Confemin) felhívták a figyelmet arra, hogy mindenképpen szükséges lenne az International Labour Organisation (ILO) által kidolgozott nemzetközi bányabiztonsági szabványok ratifikálása. A megállapodás, amely egyébként a bányákban két egymástól függetlenül kialakított menekülő útvonalat követel meg, már 24 ország (Dél-Amerikában csak Peru és Brazília) ratifikálta. A megállapodás többek között védené a bányászokat, ha munkáltatójuk ellen panaszt nyújtanak be a hiányos balesetvédelmi rendszabályok miatt. A kormányzat erről hallani sem akar, mert a nemzetközi szabványok elfogadása esetén a bányák jó részében gazdaságtalanná válna a kitermelés.

A chilei elnök reméli, hogy a külföldi bányavállatokkal sikerül új koncessziós megállapodást kötni. A jelenlegi szerződések 2017-ben járnak le ezért csak önkéntes felajánlásról lehet szó. A kisebb és kevésbé gazdaságos bányák tulajdonosai egy nemzeti alap létrehozására szólítják fel a kormányzatot, hogy a megelőző biztonsági beruházásokat ebből fedezzék. A szerencsétlenül járt bányászok, ha sikerül is kimenteni őket valószínüleg állás nélkül maradnak, mert a bányavállalat csődbe megy. A kormányzat ugyanis nem támogatja a tulajdonosokat sem a mentésben, sem pedig a bánya  rekonstrukciójában.

Vit László

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
hvg.hu Tech

Videojátékot kapnak a mélyben rekedt chilei bányászok

Előreláthatóan körülbelül négy hónapot kell a föld alatt töltenie annak a 33 chilei bányásznak, akik egy bányaomlás miatt rekedtek a tárnában. A mentési munkálatokban még a NASA munkatársai is részt vesznek, hogy segítsenek enyhíteni a hosszú időn át összezárva töltött idő viszontagságait. Most újabb kényelmi eszközökkel igyekeznek gondoskodni róla, hogy a bányászok mentális állapota ne romoljon.

hvg.hu Napi merítés

A chilei bányabaleset magyar vonatkozásai

A bányabalesettel kapcsolatos híradások a mentés technikai feltételeire és az emberi drámára fókuszálnak, holott két részletet nem szabad figyelmen kívül hagynunk: a bányavállalat pénzügyi gondokkal küszködő tulajdonosai hónapokon át figyelmen kívül hagyták a biztonsági riasztásokat, a másik egy apróság: a bánya egyik tulajdonosa magyar származású - olvasható a Clandestino blogon.

MTI Világ

Négy hónapot nehezen lehet kibírni a föld alatt

Nehezen lehet négy hónap kényszerű fogságot kibírni mélyen a föld alatt, a legfőbb "ellenség" az unalom és a fertőzésveszély, ha az életben maradáshoz szükséges felszerelés a rendelkezésre áll - mondta Adamkó Péter, a Magyar Barlangi Mentőszolgálat riasztásvezetője

Bombát találtak, kiürítik a belvárosi Vörösmarty teret

Bombát találtak, kiürítik a belvárosi Vörösmarty teret

Látta már a Wizz Air 100. repülőgépét? És az űrből?

Látta már a Wizz Air 100. repülőgépét? És az űrből?

Steve Bannon: Orbán és Salvini Európa legfontosabb politikusai

Steve Bannon: Orbán és Salvini Európa legfontosabb politikusai

Trump beváltotta az Izraelnek tett ígéretét, és ezzel sokakat felháborított

Trump beváltotta az Izraelnek tett ígéretét, és ezzel sokakat felháborított

„A biztonságos személyazonosítás stabilitást és növekedést hoz”

„A biztonságos személyazonosítás stabilitást és növekedést hoz”

Szigorítaná az iskolai szexuális felvilágosítást Dúró Dóra

Szigorítaná az iskolai szexuális felvilágosítást Dúró Dóra