szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A görög külügyminiszter csütörtökön felszólította Törökországot, vonja ki Észak-Cipruson állomásozó csapatait, jeléül annak, hogy komoly szándékkal vesz részt az 1974 óta megosztott földközi-tengeri szigetország egyesítésről újrekezdett tárgyalásokon.

"Felszólítom Törökországot, hogy tegye meg a szükséges gesztusokat, s a szavakat változtassa cselekvéssé" - jelentette ki Dimitrisz Drutszasz, a hét elején átalakított görög kormány ciprusi látogatáson tartózkodó új külügyminisztere. "Azt az üzenetet szeretnénk küldeni, hogy a ciprusi kérdés rendezése a görög külpolitika legfőbb célkitűzése" - tette hozzá Drutszasz, miután a ciprusi elnökkel találkozott Nicosiában. Dimítrisz Hrisztofiasz ciprusi (görög) elnök és Dervis Eroglu, a ciprusi török közösség vezetője kedden kezdték újra az egyesítési tárgyalásokat, s a mostani megbeszélések várhatóan péntekig tartanak. 

Pénteken lesz éppen két éve, hogy a felek ismét felvették a tárgyalások fonalát, eddig azonban mérsékelt eredményt értek el, elsősorban a célul tűzött föderális rendszernek a kormányzása és a hatalom megosztása kérdésében. Fontos, nyitott kérdés még a tulajdonjogok rendezése, többek között az 1974-es török invázió nyomán megosztott országban elveszített ingatlanok sorsa, továbbá, hogy mi legyen az északon állomásozó 35 ezres török hadsereggel. 

Az elmúlt három évtizedben számos tárgyalási fordulót tartottak az ENSZ égisze alatt, és megfigyelők attól félnek, ha ez a mostani kísérlet is kudarcba fullad, akkor az ENSZ felhagy közvetítői szándékával, ami könnyen a szigetország végérvényes megosztását hozhatja magával.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Közelebb került Ciprus újraegyesítése

A ciprusi török közösség vezetője politikai engedményt tett a 36 éve megosztott sziget újraegyesítése érdekében - közölte Nicosiában az ENSZ különmegbízottja.

Szerdától ismét nagyot emelkedik az üzemanyagok ára

Szerdától ismét nagyot emelkedik az üzemanyagok ára

Az amerikai külügy is megerősítette, hogy orosz oldalak álhíreket terjesztenek a Pfizer és a Moderna vakcináiról

Az amerikai külügy is megerősítette, hogy orosz oldalak álhíreket terjesztenek a Pfizer és a Moderna vakcináiról

Akár negyven év börtönt is kaphat a George Floyd halálát okozó rendőr

Akár negyven év börtönt is kaphat a George Floyd halálát okozó rendőr