szerző:
MTI

Erdős André nyugalmazott nagykövet szerint Magyarországot és Szlovéniát megelőzve valószínűleg Azerbajdzsán kerül be az ENSZ Biztonsági Tanácsába.

A 2012-13-as időszakra a BT nem állandó tagsági helyére pályázó három ország közül Azerbajdzsán mögött látszik egy komoly országcsoport, amely meg fog győzni sok más országot is, hogy a kaukázusi államot támogassák - mondta a New York-i magyar ENSZ-képviselet egykori vezetője a Budapesti Corvinus Egyetemen tartott keddi előadásában.

A volt diplomata - aki az előző, 1992-93-as magyar BT-tagság idején volt Magyarország állandó ENSZ-képviselője - azt mondta: meglepő lenne, ha az október 21-én esedékes közgyűlési szavazáson már az első fordulóban győztest hirdetnének, vagyis valószínűleg egyik pályázó sem lesz képes azonnal megszerezni a szükséges kétharmados többséget.

A Magyar ENSZ Társaság alelnöke kifejtette: míg Szlovéniát és Magyarországot úgy könyvelik el, mint a fejlett Nyugathoz tartozó államokat, addig az ásványkincsekben gazdag, húsz éve függetlenné vált, dinamikusan fejlődő kaukázusi köztársaság kulturális és vallási értelemben is a fejlődő világhoz kötődik.

A nyugalmazott nagykövet szerint Azerbajdzsánnak nagy helyzeti előnye van, "nem azért, mert olyan nagyszerű lenne az azeri diplomácia, hanem az objektív valóság miatt, amelyet ez az ország képvisel".

Erdős André elmondta: a kelet-európai választási csoport egyetlen nem állandó tagsági helyére eredetileg három állam - Örményország, Azerbajdzsán és Szlovénia - pályázott, a legkésőbb Magyarország adott be pályázatot. Úgy fogalmazott, Magyarország számára "egy kicsit későn kezdődött ez az egész dolog". Szerinte "sok időt elpazaroltunk, nem tettük meg azt, amit meg kellett volna tenni egy pályázat érdekében".

Örményország a nyáron visszavonta pályázatát.

A volt ENSZ-nagykövet úgy látja, Magyarországnak akkor is nehéz dolga lenne, ha egyetlen EU-országként pályázna a BT-tagságra. Azt is megjegyezte, "biztos vagyok benne, hogy a szomszédságunkban nem nagyon találunk olyan országot, aki ránk szavazna". A szavazás titkossága miatt azonban nem lehet tudni, melyik állam kire szavaz - tette hozzá.

A magyar külpolitika meghirdetett céljával, a globális nyitással kapcsolatban megfogalmazott kérdésre válaszolva közölte: ez a nyitás akkor lett volna hiteles, ha Magyarország ezt sokkal korábban kezdte volna el. A volt nagykövet megerősítette: a BT-tagság valóban nagy lehetőség, hogy egy ország delegációja megmutassa képességeit. Az ott dolgozó diplomaták országuk diplomáciájának hitelt szerezve bizonyíthatják, hogy országuk "nem csak dekoráció a BT kalapján", hanem véleménye van, felkészült szakemberek képviselik, ha kell, bírálják az álláspontokat és határozattervezeteket - fejtette ki Erdős André a Gyakorlati Diplomácia Társasága diákszervezet rendezvényén.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A pénz mellé elismerést és feladatot is kaptak magyar tudósok, Brüsszeltől

A pénz mellé elismerést és feladatot is kaptak magyar tudósok, Brüsszeltől

Óceánmentő ötlet: az IKEA felhasználná termékeiben a műanyag hulladékot

Óceánmentő ötlet: az IKEA felhasználná termékeiben a műanyag hulladékot

Csak egy szakadt fotója volt édesapja katonakorából, aztán feltöltötte az internetre

Csak egy szakadt fotója volt édesapja katonakorából, aztán feltöltötte az internetre

Fotó: kék rózsát állítottak elő kínai kutatók

Fotó: kék rózsát állítottak elő kínai kutatók

Nemcsak a nagyágyúknál van kartellezés, csúf bukás készül a francia sonkásoknál

Nemcsak a nagyágyúknál van kartellezés, csúf bukás készül a francia sonkásoknál

Hiába az akár többmilliós itthoni fizetés, erre a munkára kevesen alkalmasak

Hiába az akár többmilliós itthoni fizetés, erre a munkára kevesen alkalmasak