szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Észak-Írországnak is népszavazást kellene tartania arról, hogy elszakadjon-e az Egyesült Királyságtól, és csatlakozzon-e az Ír Köztársasághoz - mondta hétfőn a legnagyobb északír katolikus politikai párt egyik vezetője. A skót kormányfő, Alex Salmond múlt héten hivatalosan bejelentette, hogy Skócia 2014-ben referendumot tart függetlenné válásáról.

Martin McGuinness, az Észak-Írországot a britpárti protestánsokkal koalícióban kormányzó katolikus Sinn Féin második embere, az északír kormány miniszterelnök-helyettese az Irish Examiner című ír lapnak hétfőn kijelentette, hogy a következő parlamenti időszakban Észak-Írországban is hasonló népszavazást kellene rendezni.

McGuinness az újság internetes kiadásában megjelent nyilatkozatában kijelentette, hogy elképzelése szerint az északír népszavazást 2016 és 2021 között lehetne megtartani. Hozzátette: semmilyen okot nem lát arra, hogy "ezt miért ne lehetne megfontolás tárgyává tenni".

A politikus közölte azt is: nem hiszi, hogy az euróövezeti tag Írország súlyos gazdasági-pénzügyi gondjai elriasztanák az északíreket az Egyesült Királyság elhagyásától.

A lap felvetése szerint demográfiai szakértők egy nemzedéknyi idő múlva tartják valószínűnek, hogy Észak-Írországban többségbe kerül a katolikus lakosság. McGuinness ezzel kapcsolatban azonban annak a véleményének adott hangot, hogy a tartomány választói nem feltétlenül szigorúan felekezeti hovatartozásuk alapján döntenének egy esetleges népszavazáson.

A Nagy-Britanniához nem tartozó, de vele együtt - a brit korona fennhatósága alatt - az Egyesült Királyságot alkotó Észak-Írországban a közös protestáns-katolikus kormányzást az 1998-as nagypénteki békeegyezség alapozta meg, de azután is még csaknem egy évtizedig tartott, mire a korábban egymást engesztelhetetlenül gyűlölő két politikai mozgalom meg tudott állapodni a hatalommegosztás alapelveiről.

Jelenleg a protestáns britpárti, illetve az ír egyesítést pártoló katolikus oldal két legradikálisabb politikai ereje, a Demokratikus Unionista Párt és az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) nevű katolikus milícia politikai szárnyának tekintett Sinn Féin együtt kormányozza Észak-Írországot, korábban teljesen elképzelhetetlen koalíciót alkotva.

Az IRA három évtizedes terrorhadjáratát - amelyben háromezren haltak meg, köztük hétszáz brit katona - az 1998-as rendezési megállapodás zárta le. A tényleges áttörés azonban 2007-ben történt, amikor az IRA leszerelte fegyverzetét, és bejelentette, hogy a továbbiakban lemond az erőszak alkalmazásáról. A katolikus mozgalom ugyanakkor az ír sziget politikai egyesítéséről nem tett le.

Ha Skócia és Észak-Írország is kiválna az Egyesült Királyságból, a brit korona fennhatósága alatt csak az angol-walesi unió maradna, jóllehet Alex Salmond skót miniszterelnök a függetlenségi népszavazás múlt heti bejelentésével egy időben megerősítette, hogy a független Skócia továbbra is elismerné államfőjének a mindenkori angol uralkodót.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Pénzzel jutalmazzák azokat a közmunkásokat, akik gyorsan átlépnek a versenyszférába

Pénzzel jutalmazzák azokat a közmunkásokat, akik gyorsan átlépnek a versenyszférába

Duma Aktuál: A felcsúti peren kényszer-szerencsekerék és szauna is lesz?

Duma Aktuál: A felcsúti peren kényszer-szerencsekerék és szauna is lesz?

Torkán akadt a cseh külügynek egy pesti cseh filmfesztiválra szánt orbánozó videóüzenet

Torkán akadt a cseh külügynek egy pesti cseh filmfesztiválra szánt orbánozó videóüzenet