szerző:
Zubor Zalán
Tetszett a cikk?

54 ország, köztük Irán és Szíria is segítséget nyújtott a CIA-nak 2011. szeptember 11. után – állítja az Open Society Justice Initiative (OSJI). A jelentés szerint az országok terrorizmussal gyanított személyek kiadatásában, titkos börtönök működtetésében és foglyok kínvallatásában is együttműködtek az amerikai ügynökséggel.

Legalább 54 ország titkosszolgálata vett részt a CIA Al-Kaida elleni hadműveleteiben, amely nem ritkán emberek illegális fogvatartását és kínzását jelentette – állítja az Open Society Justice Initiative (OSJI) A kínzás globalizációja című 213 oldalas jelentésében. Az érintett országok között lehettek nemcsak az USA hagyományos szövetségesei (Kanada és az Egyesült Királyság), de több közép-európai, sőt, közel-keleti állam, köztük Szíria és Irán. Magyarország a jelentés szerint valószínűleg nem vett részt a hadműveltekben, Lengyelországban és Romániában azonban még ma is működhetnek titkos CIA-börtönök – állítja a New York-i székhelyű emberjogi szervezet.

Az OSJI jelentése részletes leírást közöl minden olyan állam tevékenységeiről, amelyekről úgy találták, együttműködtek terroristagyanús személyek elfogásában, Amerikába vagy a guantánamói fogolytáborba szállításában, foglyok kínzásában vagy titkos börtönök működtetésében. Bár hivatalosan 2009 januárjában Barack Obama elnöki rendeletben bezáratta az összes CIA-börtönt, egyben betiltva a kínvallatás alkalmazását, a jelentés szerint egyes országokban a mai napig működhetnek úgynevezett „fekete helyszínek”, titkos, a CIA által használt katonai objektumok, a korábban lelepleződött börtönökhöz hasonló kínzóhelyek.

Irán és Szíria is érintett

A jelentés egyik legmeglepőbb megállítása, hogy az USA-val jelenleg viharos viszonyban álló Irán és Szíria is együttműködhetett a CIA-vel a szunnita terrorszervezet felszámolásában. A szíriai hatóságok „őrizetbe vettek, kivallattak és megkínoztak rendkívüli kiadatás alatt álló személyeket. Az ország az átadott gyanúsítottak egyik leggyakoribb érkezés helye volt” – szól a jelentés, amely szerint Szíriába 2011 decembere és 2002 októbere között legalább kilenc személyt szállított a CIA. Az arab országban emellett közvetlenül a CIA által üzemeltetett börtönök is lehettek, amelyekben gyakran alkalmaztak kínvallatást – korábbi foglyok beszámolói szerint veréssel és a „német széknek” nevezett módszerrel (a delikvenseket egy üres székkeretre húzták, hogy a gerincüket feszítve okozzanak fájdalmat) próbáltak vallomásokat kicsikarni.

John Brennan kijelölt CIA-vezetőnek is vallania kellett arról, hogy mit tudott a kínzásokról
©

Irán Afganisztán amerikai megszállása után 15 személyt adott át a CIA-nak, akiket Kabulban helyeztek amerikai őrizet alá. A CIA börtönöket működtetett Egyiptom, Pakisztán, Líbia, Afganisztán, Marokkó és Jordánia területén is. A legtöbb gyanúsítottat egyiptomi és pakisztáni börtönökben tartották fogva, ahonnan gyakran Guantánamóra kerültek. A fenti országokban fogva tartott gyanúsítottak szintén kínzásról számoltak be: egy Binyam Mohamed nevű férfi, akit 2002 júliusában Marokkóban tartottak fogva, azt mondta, „a vallatói olyan erősen verték, hogy csontjai is eltörtek, megvágták a nemi szerveit, a sebre forró folyadékot öntöttek, nemi erőszakkal, áramütéssel és kivégzéssel fenyegették.” Mohamed több sorstársával együtt a kínzások miatt 2007-ben pert indított a Jeppesen nevű légiszállítási vállalat ellen, amely a gyanú szerint a CIA megbízására megszervezte a gyanúsítottak törvénytelen elszállítását. 2010-ben a fellebbviteli bíróság beszüntette az eljárást, arra hivatkozva, hogy a meghallgatások nemzetbiztonsági kockázatot jelentenének, mert államtitkokat lepleznének le.

Magyarország nem vett benne részt

A OSJI jelentése olyan európai országokat is megnevez a CIA segítőiként, mint Spanyolország, Portugália, Írország, Izland, Finnország, Dánia, Belgium, Ausztria, Görögország és Ciprus. A fenti országok elsősorban abban segítettek az amerikai ügynökségnek, hogy lehetővé tették foglyok átszállítását a repülőtereiken és a légterükön keresztül. Kanada a jelentés szerint egy kanadai állampolgár elfogásában is közreműködött, akit hamarosan egy szíriai börtönbe szállítottak.

Az elfogásokban, vallatásban és kiadatásban részt vevő országok között a jelentés felsorolja még az Egyesült Királyságot, Svédországot és Olaszországot, nem említi viszont, hogy Magyarországnak, Franciaországnak, Hollandiának és Oroszországnak lett volna szerepe a hadműveletekben.

Kínzóhelyek Kelet-Európában

A jelentés részletesen tárgyalja a kelet-közép-európai országokban felfedezett, még mindig üzemelő titkos börtönöket. Lengyelországban egy Stare Kiejkuty nevű kis faluban fedeztek fel egy CIA-bázist, amelyet az Al-Kaidával kapcsolatba hozható személyek kivallatására használtak, mivel a külföldi börtönben az ügynököknek nem kellett betartaniuk a kínvallatást megtiltó amerikai törvényeket. Miután a bázis léte 2008-ban nyilvánosságra került, a lengyel kormány nyomozást indított a 2003-ban bezárt létesítmény ügyében, amely azóta eredmény hiányában lezárult. Romániába a Human Rights Watch 2005-ös jelentése szerint többször is szállítottak foglyokat a CIA repülőgépei, azonban a román hatóságok rendre tagadták, hogy CIA-börtön üzemelne az ország területén.

Litvániában egy titkos börtönben állítólag nyolc „értékes foglyot” tartottak fogva 2005 végén. A börtön egy Antaviliai nevű településen, a fővárostól alig 20 kilóméterre feküdt és az Elite LLC, a CIA egykori fedőcége működtette. Környékbeliek szerint a faluban angolul beszélő építőmunkások egy két emelet magas, ablakok nélküli épületet húzták fel, amelyet fémkerítésekkel és biztonsági kamerákkal védtek.

Az OSJI szerint a fogolykínzások és egyéb túlkapások miatt nemcsak amerikai vezetőket, de az ebben érintett egyéb országok hatóságait is felelősségre kellene vonni, hiszen a CIA nem tudta volna végrehajtani ezeket az akciókat a helyi szervek segítsége nélkül. Az OSJI emellett név szerint megnevez 136 egykori fogvatartottat, akiknek a vallomásai segítettek a jelentés összeállításában. Ezek köztük több, eddig ismeretlen személy esete is helyet kapott, így a jelentés egyben az eddigi leghosszabb adatbázis a „terrorellenes háború” alatt elkövetett visszaélésekről.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Kelet-európai országokban is működtek a CIA hírhedt kínzóbörtönei

Egy kedden nyilvánosságra hozott jelentés 25 európai országot, köztük Németországot, Ausztriát, Olaszországot, Nagy-Britanniát és Csehországot nevezi meg, amelyek vagy megtűrték területükön a titkos börtönöket vagy lehetővé tették a foglyok elszállítását ilyen börtönökbe.

MTI Világ

Kelet-Európában lehettek a titkos CIA-börtönök

Az Európa Tanács (ET) emberi jogi biztosa szerint Európában három országban - Lengyelországban, Romániában és Litvániában - tartott fenn titkos börtönöket a CIA a terrorizmus elleni harc jegyében.

MTI Világ

Litvánia tagadja a titkos CIA-börtönöket

A litván ügyészség szerdán újból tagadta, hogy az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) titkos börtönöket működtetett volna Litvánia területén, miközben az Európai Parlament egy küldöttsége az ügy miatt háromnapos látogatásra az országba érkezett.

Listeria lehet az Aldi egyik sonkájában

Listeria lehet az Aldi egyik sonkájában

Rétvári Bence megfertőződött a koronavírussal

Rétvári Bence megfertőződött a koronavírussal

Megjöttek az AMD új videokártyái, a gyártó szerint igazi next-gen-élményt adnak

Megjöttek az AMD új videokártyái, a gyártó szerint igazi next-gen-élményt adnak