szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Felfüggesztették a tárgyalásokat a tunéziai politikai erők az átmeneti kormányról hétfő este, mert nem tudtak megegyezni a miniszterelnök személyéről.

A megbeszélések megszakítása visszaveti azokat a reményeket, hogy a turisták által is kedvelt észak-afrikai országban gyorsan megoldást találhatnak a belpolitikai válságra.

Tunézia az arab tavasz néven ismert rendszerváltoztatási hullám kiindulópontja volt 2011 legelején, azonban az országban eddig kormányzó, mérsékelt iszlamista el-Nahda párttal szemben az elmúlt időszakban megnövekedett az elégedetlenség, részben amiatt, hogy kesztyűs kézzel bánt a keményvonalas iszlamista erőkkel. A válság július végén mélyült el, amikor - feltehetően dzsihádisták - meggyilkoltak egy ellenzéki képviselőt.

Az en-Nahda vezette kormány már beleegyezett, hogy ebben a hónapban átadja helyét egy átmeneti szakértői kormányzatnak az előre hozott választásokig, de a részletekről még nem sikerült megállapodásra jutniuk az ellenzékkel. A múlt szombati határidő lejártát követően még folytatták ugyan a tárgyalásokat, de a mostani bejelentés szerint tovább már nem látják értelmét.

Az ellenzék hétfőn azzal vádolta az en-Nahdát, hogy hajthatatlanságával valójában a kormányon maradást szeretné elérni. Az en-Nahda mindeddig ragaszkodott ahhoz, hogy az átmeneti irányítás élére az ő jelöltje, a 88 esztendős Ahmed Mesztiri kerüljön.

Egyelőre nem tudni, mikor folytatódhatnak a tárgyalások, amelyeknek a miniszterelnök személye mellett a választások időpontjáról, a választási bizottság összeállításáról és az alkotmány egyes kérdéseiről is döntenie kellene.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!