szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A hágai nemzetközi törvényszék jóváhagyja Vojislav Seselj ideiglenes szabadlábra helyezését, hogy a 11 éve raboskodó nacionalista politikus Szerbiában gyógyulhasson – számolt be csütörtökön a szerbiai közszolgálati televízió. Seseljnél tavaly diagnosztizáltak vastagbélrákot, majd meg is műtötték, egy hónappal ezelőtt azonban áttéteket találtak a máján. A törvényszék szerint a hágai börtönben nem tudnák a megfelelően kezelni a beteget.

A hágai törvényszék szerdán a holland és a szerb kormánytól is válasz kért arra, hogy milyen álláspontot képviselnek a hágai vádlott ideiglenes szabadlábra helyezésével kapcsolatban.

A nemzetközi törvényszék egyúttal garanciát kért a szerb kormánytól arra is, hogy Seselj nem léphet kapcsolatba tanúkkal vagy áldozatokkal, és azonnal visszatér Hágába, ha a bírói testület ezt kéri. Belgrád ezt hajlandó volt vállalni azzal a feltétellel, hogy Seselj is kijelenti: tiszteletben tartja, amit tőle kértek.

A törvényszék csütörtöki közleménye szerint Seseljt méltányossági alapon helyezik szabadlábra, és ehhez nem kell a fogvatartott beleegyezése. Egyelőre nem közölték, hogy a Szerb Radikális Párt elnöke mikor hagyhatja el Hágát.

A szélsőségesen nacionalista szerb politikus 2003 elején önként adta fel magát a Nemzetközi Törvényszéken, pere azonban csak 2007-ben kezdődött. Végig maga látta el védelmét, minden vádpontban ártatlannak vallotta magát. Egyebek mellett azzal vádolják, hogy felelős az 1991 és 1994 között Bosznia-Hercegovinában, Horvátországban és a Vajdaságban elkövetett szerb háborús bűncselekményekért. Ezeket a bűnöket félkatonai szervezetek követték el, Seseljnek pedig jelentős szerepe volt a toborzásukban: nacionalista gyűlöletbeszédei hozzájárultak az etnikai feszültségek szításához.

Ügyében tavaly részrehajlás gyanúja miatt felmentették az eljárás egyik bíráját, Frederik Harhoffot, helyére pedig Mandiaye Niangot nevezték ki. A bírócsere miatt elmaradt a tavaly októberre tervezett ítélethirdetés.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Négy településen egészségtelen a levegő, Budapesten már a forgalomkorlátozásról beszélnek

Négy településen egészségtelen a levegő, Budapesten már a forgalomkorlátozásról beszélnek

Fél évvel tovább megmarad a Szép-kártyák extra kedvezménye

Fél évvel tovább megmarad a Szép-kártyák extra kedvezménye

Közelíti a 25,5 milliót a koronavírusból kigyógyultak száma

Közelíti a 25,5 milliót a koronavírusból kigyógyultak száma