szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Deniz Yücel önként jelentkezett a hatóságoknál, hogy tisztázza magát, Németország szerint ezért is méltánytalan az ellene folytatott eljárás.

Ötven nappal őrizetbe vétele után, kedden kaphatott először német konzuli segítséget Deniz Yücel, a német Die Welt sztambulban előzetes letartóztatásban lévő tudósítja.

A német-török kettős állampolgárságú újságíró "a körülményekhez képest jól van", de a rabság a magánzárkában igen megviseli – mondta német hírtelevíziókban közvetített isztambuli sajtótájékoztatóján Michael Roth, a német külügyminisztérium európai ügyekért felelős államminisztere.

Felidézte: Németország hetek óta sürgeti a török partnereknél annak engedélyezését, hogy az újságíró élhessen a német állam konzuli segítségéhez fűződő jogával. Köszönetet mondott az illetékes hatóságoknak, amiért lehetővé tették Deniz Yücelnek, hogy találkozzon német diplomatákkal. Egyben hangsúlyozta: a német kormány továbbra is minden segítséget meg akar adni az újságírónak és elkötelezett a kiszabadítása mellett.

A Die Welt munkatársát februárban őrizetbe, majd előzetes letartóztatásba helyezték terrorpropaganda terjesztése és közösség elleni izgatás gyanúja miatt.

Deniz Yücel letartóztatása óta a német kormány többször világossá tette: a török hatóságoktól elvárja az újságíró szabadlábra helyezését a lehető legrövidebb időn belül, és azt is, hogy méltányos eljárást folytassanak ügyében. Berlin aránytalannak és indokolatlannak tartja a török hatóságok eljárását, tekintettel arra, hogy Deniz Yücel önként jelentkezett a vele szemben megfogalmazott gyanú kivizsgálására.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Nagy bajba került egy német újságíró Törökországban

Tizenhárom napos rendőrségi őrizet után az isztambuli vizsgálóbíró hétfőn vizsgálati fogságot rendelt el Deniz Yücel török származású német újságíró ellen – jelentette a Die Welt című lap, amelynek tudósítóként dolgozott a férfi.

Viperával akart emberkedni a lengyel sofőr, de nagyon beégett – videó

Viperával akart emberkedni a lengyel sofőr, de nagyon beégett – videó

A Jóbarátok reunion forgatásáról posztolt egy fotót Matthew Perry

A Jóbarátok reunion forgatásáról posztolt egy fotót Matthew Perry

Zuglótól Kőbányáig üldözték a rendőrök a körözött sikkasztót

Zuglótól Kőbányáig üldözték a rendőrök a körözött sikkasztót