Dercsényi Dávid
Dercsényi Dávid
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nem hallott még Soros György menekülttámogató tevékenységéről a terrorizmuskutató Loretta Napoleoni, aki legújabb könyvét egyebek közt az embercsempész hálózatokról írta. Szerinte az áradat falakkal nem megállítható, de Európa sem tud ilyen sok embert befogadni. Diplomáciára, tárgyalásra és pacifizálásra lenne szükség, ugyanakkor az amerikai külpolitika még mindig a hidegháborús logikát viszi tovább. Napoleoni nem derűlátó a jövőt illetően.

Hvg.hu: Legújabb könyve, az Emberkereskedők azt a folyamatot követi végig, hogy váltak az Afrikán keresztül zajló drogcsempészet résztvevőiből előbb emberrablók és váltságdíjüzletben érdekeltek, majd embercsempészek. Arról is emlytést tesz, hogy ezek a bandák sokszor csak álcaként, ürügyként használják a dzsihádot. Mennyire van félnivalónk az iszlámtól valójában?

Loretta Napoleoni: Nem gondolom, hogy ezek a szervezetek 100 százalékban dzsihadisták lennének, sokuk azért válik azzá, mert nincs más választásuk. A Száhel-övezetben rengetegen nagyon fiatalon kerülnek ezekbe a bandákba, a dzsihadisták felkeresik a családokat, adnak valamennyi pénzt nekik havonta a gyerekekért cserébe. Óriási különbség van köztük és azon európaiak között, akik úgy döntenek, hogy az Iszlám Állam katonái lesznek, ők tényleg meggyőződésből harcolnak, abszurd, amit művelnek, de politikai motivációik vannak. A helyieknek mindössze a túlélés egyik módja ez. Azt hiszem, azt sem mondhatjuk róluk, hogy száz százalékig bűnözők lennének. Nem tudják, mi a különbség a bűnözés és jogkövető magatartás között, mert ahonnan jönnek, ott nincs különbség. Nem vetíthetjük ki a mi bűnösség fogalmainkat olyan helyekre, ahol nincs törvény.

Hvg.hu: A kormány Magyarországon előszeretettel hangoztatja, hogy Soros György nagyban támogatja az illegális migrációt...

L. N.: Hogy ki, ki támogatja?

Hvg.hu: Soros György...

L. N.: Tényleg?

©

Hvg.hu: Kíváncsi lennék, hogy talált-e erre utaló információt vagy nyomot a kutatásai során.

L. N.: Nem találkoztam ezzel a jelenséggel.

Hvg.hu: Az afrikai és közel-keleti mellett volt lehetősége az európai embercsempész hálózatot is megvizsgálnia?

L. N.: Igen, az egész decentralizáltan működött, működik. Magyarországon is akadtak emberek, akik felismerték az üzletet ,és embercsempészek lettek. Csak kocsi kell hozzá, elviszed a határhoz az embereket, ennyi. Ők nem feltétlenül bűnözők, csak ez volt a gyors pénzszerzés módja. És voltak a szervezett csoportok, amelyek ezt üzletszerűen csinálták 2015-16-ban, és ma is, hisz most is jönnek menekültek. Ez nagyban különbözik a szervezett bűnözéstől, mert lokális és etnikailag felosztott: a szíriaiak csempészik a szíriaiakat, az afgánok az afgánokat, néha ezek összefognak. Ez az egész egy új, globalizációra visszavezethető jelenség, mi pedig még mindig a szervezett bűnözéshez kapcsoljuk, pedig a maffia nincs benne az embercsempészetben.

Hvg.hu: A menekültáradatot valamennyire megakasztotta az EU–török-paktum. Sokan népvándorlásról beszélnek. Ön szerint hogyan lehet ennek véget vetni, milyen megoldás lehetséges?

L. N.: Valahogy meg kell állítani, mert Európa nem tud minden évben felszívni egymillió embert. Nincs meg a szükséges infrastruktúra, de a gazdaság sem bírja. Falak építésével azonban nem tudjuk megoldani a kérdést, nem építhetünk falat a Mediterrániumba. A politikán kell változtatni, segíteni kell azokat az országokat, ahonnan jönnek az emberek, hogy a káosz helyett gazdasági fejlődés jellemezze hazájukat. Nigéria például világszerte kereskedik olajjal, és mégis menekülnek onnan az emberek. Hogyan uralkodhat északon a Boko Haram, miért lehet, hogy csak egy apró elit részesedik az ország gazdasági előnyeiből? A legvégén Nigéria gondja a mi gondunkká válik, amikor a nigériaiak hozzánk menekülnek. Miért nem lépnek érvénybe szankciók Nigéria ellen?

Hvg.hu: De a nemzetközi politika nem az együttműködésről szól. Egy kevésbé aktív amerikai szerepvállalás Szíriában azt eredményezte, hogy Oroszország benyomult a térségbe, megerősítette katonai erejét, és megtámogatta Aszadot.

L. N.: Obama viszont anyagilag támogatott fegyveres felkelőket. De nézzük Líbiát, ami rosszabb, mint Szíria. Látható, hogy a katonai megoldás nem megoldás. A diplomácia a kulcs, és az egész régió megbékélésének egyetlen módja, ha a Nyugat megegyezik Putyinnal. Obama inkompetens volt a külpolitikájában, Putyin pedig az orosz érdekeknek megfelelően lépett. Obama hagyta, hogy Szaúd-Arábia pénzelje az Iszlám Államot. És most mi történik, amikor Trump megszórja Aszad támaszpontját rakétákkal? Mindenki tapsol.

Hvg.hu: A vegyifegyveres támadás után ez érthető volt...

L. N.: Milyen vegyifegyveres támadás? Még nincs hivatalos vizsgálati eredmény arról, hogy ilyen támadás lett volna, és hogy azt Aszad hajtotta-e végre. Trump a vizsgálat előtt ráküldte Aszad légi támaszpontjára a rakétáit. Vagy van szabály vagy nincs. Ha azt mondod, nincs, jóváhagyod George W. Bush megelőző csapását Irakban. Obama nagy káoszt hagyott maga után, a kialakult helyzetért Amerika a felelős, nem Putyin, ő csak hasznot húzott belőle, de a fő felelős Amerika.

©

Hvg.hu: Ebben a helyzetben az oroszok és az amerikaiak ellenfélként, ellenségként tekintenek egymásra.

L. N.: Miért kéne, hogy így legyen? A hidegháborúnak vége. Miért ellensége ma Oroszország a Nyugatnak? Megmondjam, mi történt? A NATO fel akarta venni Ukrajnát a soraiba. Van egy megállapodás az amerikaiak és oroszok között, amely biztosította Ukrajna függetlenségét. A NATO ott legyen az orosz határon? Ez az őrült Obama- és Hillary Clinton-féle politika. Manipulálták az EU-t is, ők is támogatták a NATO-bővítést. Ez mind a Nyugat legmélyebb hülyeségéből fakad, ami a 9/11-re adott válasszal indult. Most mindenki Putyinnal foglalkozik, de miért nem foglalkozik senki Bush-sal? Ugyanis neki köszönhetően vagyunk itt. Miért választanak az országok jobboldali kormányokat az USA-tól Lengyelországig? A 9/11 utáni őrült politika miatt.

Hvg.hu: A 9/11 után történtek minduntalan visszaköszönnek a könyveiben, mintha ez lenne az eredendő bűn. Nem leegyszerűsítése ez a dolgoknak?

L. N.: Azt gondolom, az volt a vég kezdete. Csökkentették a kamatokat, kipukkadt a subprime lufi, bedőlt a Lehman Brothers, 2008-ban kitört a válság. Politikailag kialakult a hazugságra és elszámoltathatatlanságra épülő rendszer. Senki nem fogta perbe Bush-t vagy Tony Blairt az emberi jogok megsértéséért. Hazudtak, és most az derült ki: nem vagy elszámoltatható a tetteidért. Aleppo nincs többé. Líbia: 1200 fegyveres csoport létezik az országban. Jemen, Afganisztán, sorolhatnánk. Minden 9/11 következménye.

Hvg.hu.: Két éve, legutóbbi beszélgetésünkkor azt mondta, az Iszlám Állam nem akar mást, mint országot alapítani. Milyen esélyei vannak erre most?

L. N.: Az ideológia túl fogja élni az iszlamista szervezetet. Vannak még területeik, és Líbiában is elég erősek. És nem is érdekes, hogy őszinte legyek, túlélik-e, mert a modell él, és fenyegetést jelent a világnak. Talán jobb lett volna, ha az Iszlám Állam megtapasztalja, milyen nehéz országot vezetni, konfrontálódni emberekkel, véleményekkel. Így megmarad nekik a szabadságharc, és ennek a vonzereje főleg a fiatalok körében.

©

Hvg.hu: Egyéves a török–EU-megállapodás, mit gondol róla? A könyvében azt írja, a Törökországban maradt menekültek a terroristák utánpótlásbázisát jelenthetik majd.

L. N.: A megállapodás őrület. Megdöbbentő, ahogy az EU megnyitja, majd később lezárja a határait. Lealacsonyítja a menekülteket, mintha eldobhatóak, egyszer használatosak volnának. Nem lennék meglepve, ha a menekültek közül többen terroristákká válnának.Hvg.hu: Hogy látja a közeli és a távolabbi jövőt ezen a területen?

L. N.: A menekülthelyzet rosszabbodni fog. Ma reggel olvastam, hogy Líbiában egymillió ember vár arra, hogy átszelje a Földközi-tengert. Nem fogjuk tudni megállítani őket. Ezeknek az embereknek nincs más választásuk. Ma, mondjuk, Csádban három lehetőséged van: éhen halsz, dzsihadista leszel vagy elmenekülsz. Senki nem gondolkodik ezen ilyen dimenzióban. És a menekülteket még Európában is kihasználják, kizsákmányolják. Az egész történet azt mutatta meg nekem, mennyire mélyre tud süllyedni az ember. Ezért vagyok mélységesen pesszimista.

Loretta Napoleoni könyvét a HVG Könyvek adta ki.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Megbénult Prága, tízezrek követelték Babis lemondását

Megbénult Prága, tízezrek követelték Babis lemondását

Trolivezető mentett életet Budapesten

Trolivezető mentett életet Budapesten

A szegedi egyetem volt rektora lett a lézerközpont vezetője

A szegedi egyetem volt rektora lett a lézerközpont vezetője

Akkora ajándékot kaptak a céges bulin a dolgozók, hogy azóta se tértek magukhoz

Akkora ajándékot kaptak a céges bulin a dolgozók, hogy azóta se tértek magukhoz

Karácsonyi kisfilmekkel bombázza a magyarokat a kormány

Karácsonyi kisfilmekkel bombázza a magyarokat a kormány

Ilyen szökési kísérletet sem lát minden nap a rendőrség – videó Oroszországból

Ilyen szökési kísérletet sem lát minden nap a rendőrség – videó Oroszországból