Németh András
Németh András

A háború sújtotta területeken szisztematikusan elkövetett nemi erőszak ellen harcoló két aktivista, Denis Mukwege kongói orvos, és Nadia Murad jazidi jogvédő kapta meg az idén a Nobel-békedíjat. Bár a jelöltek között volt Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezetői is, a díj sorsáról döntő bizottság nem tartotta őket érdemesnek a kitüntetésre.

Nadia Muradot húgával együtt Észak-Irakból rabolták el 2014-ben az Iszlám Állam (IS) fegyveresei, és ezt követően rendszeresen megerőszakolták és megalázták. Végül sikerült megszöknie, s szakítva a térség íratlan törvényeivel, nem volt hajlandó hallgatni az általa átélt szenvedésekről: részletesen beszámolt arról, hogy fogvatartói rendszeresen verték, és cigarettával égették a bőrét. Azonnal harcot kezdett a hasonló sorsba kényszerített többi nőért, s mindezt úgy tette, hogy az IS fegyveresei megölték hat fiútestvérét, s édesanyját, akit az iszlamisták túl idősnek tartottak ahhoz, hogy szexuális rabságba taszítsák.

A 25 éves Murad, aki 2015-ben megkapta az EU-által alapított Szaharov-díjat, egy évvel később pedig megkapta a Václav Havel-díjat is, a második legfiatalabb Nobel-békedíjas. A legfiatalabb kitüntetett az az akkor 17 éves Malala Yousafzai volt: őt azért tüntették ki 2014-ben a díjjal, mert a lányok oktatáshoz való jogának szavatolásáért harcolt, s ezután szélsőséges iszlamisták életveszélyesen megsebesítették. Murad most az ENSZ jótékonysági nagyköveteként tevékenykedik, s továbbra is azt vallja, a nemi erőszak áldozatainak nem szabad hallgatásba menekülniük, küzdeniük kell a felelősök megbüntetéséért. Részben neki is köszönhető, hogy Németország 2015-ben több mint ezer, az IS elől elmenekült jazidi nőt és gyermeket fogadott be.

©

A Kongói Demokratikus Köztársaságban harcoló milíciák tagjai által a hadviselés részévé tett nemi erőszak ellen már két évtizede harcoló Denis Mukwegét már évek óta lehetséges jelöltként tartották számon. Az orvos olyan nőket kezelt az általa alapított klinikán, akiket a brutálisan fellépő fegyveresek általában nem csak megerőszakoltak, hanem egy életre meg is nyomorítottak: nemi szervüket szétverték, vagy szétvágták, majd félholtra verték őket botokkal és üvegekkel. Voltak olyan napok, amikor tíz műtétet hajtott végre, s akadtak olyan paciensei, akiket hazatértük után ismét megerőszakoltak, így ismét visszakerültek a Bukavuban működő Panzi kórházban dolgozó sebészhez. Az évek során 85 ezer nőt műtött meg, s a páciensek kétharmada csoportos nemi erőszak áldozata volt.

©

2012-ben négy fegyveres betört a házába, s fogságba ejtették lányát. Amikor Mukwege hazaért, agyon akarták lőni, de végül megúszta a merényletet. A gyilkossági kísérlet után Franciaországba menekült, s ezt követően kórháza a bezárás szélére sodródott. 2013-ban visszatért Kongóba, s repülőjegyét főként egykori páciensei fizették a terményeik eladásából befolyt pénzből. Mukwege többször felszólalt az ENSZ-ben, s azt vádolta a kongói és több más kormányt, hogy nem tesznek eleget az ellen, hogy a fegyveres csapatok a harci stratégia részévé tették a nők szisztematikus megerőszakolását. Az ENSZ egyébként 2008-ban hozta meg az 1820-as határozatot, amely háborús bűncselekménnyé nyilvánította a szexuális erőszak harci eszközként való alkalmazását.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Törőcsik Mari nagy változásra készül

Törőcsik Mari nagy változásra készül

Nem csak a dohányzást, az internetes zaklatást is vasszigorral büntetné Lázár János

Nem csak a dohányzást, az internetes zaklatást is vasszigorral büntetné Lázár János

Verhofstadt szerint Orbánt csak a magyar szavazók állíthatják meg

Verhofstadt szerint Orbánt csak a magyar szavazók állíthatják meg

Kim Dzsong Un meghívta a pápát

Kim Dzsong Un meghívta a pápát

Sportos vagy elegáns – Samsung okosórákat teszteltünk

Sportos vagy elegáns – Samsung okosórákat teszteltünk

Harry és Meghan nem sokat teketóriázott, lerúgták a cipőjüket az óceánparton

Harry és Meghan nem sokat teketóriázott, lerúgták a cipőjüket az óceánparton