szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Törökország saját, nagy hatótávolságú légvédelmi rakétarendszer kifejlesztésébe kezdett. Oroszországtól korábban is sok légvédelmi rakétát vásároltak, az USA-tól pedig vadászbombázókat vennének.

Az első légvédelmi rakéták átadását 2021 végére tervezik. Erdogan elmondta: "ahhoz, hogy napjaink világában függetlenségünket stabil alapokra helyezzük, minden területen saját technológiát kell kifejlesztenünk. Törökországnak nincs más választása, minthogy a védelmi iparhoz hasonlóan a többi területen is tervező, fejlesztő, gyártó és exportáló országgá váljon".

Ankara 2019 októberétől kezdi meg az Oroszországtól vásárolt Sz–400-as légvédelmi rakétarendszerek telepítését. Ankara akkor azt mondta: jelenleg a személyzet kiválasztásának fázisában tartanak, a megfelelő embereket 2019 elejétől küldik Oroszországba továbbképzésre.

A török védelmi miniszter közölte azt is, hogy Törökország az Sz–400-asokat a NATO-rendszertől "eltérően és függetlenül" használja majd. Egyúttal hangsúlyozta: indokolatlannak tartja ezzel kapcsolatban az Egyesült Államok és a NATO aggodalmait, mert Törökország nem fogja hagyni, hogy az orosz rendszer az ő rendszereiknek "kényelmetlenséget" okozzon.

Az Sz–400-asokhoz kapcsolódóan Donald Trump augusztus közepén írta alá a washingtoni kongresszus által megszavazott védelmi költségvetést, amely kiköti, hogy a Pentagon mindaddig nem engedélyezheti F–35-ös harci repülőgépek eladását Törökországnak, amíg Ankara nem vállal kötelezettséget arra, hogy nem vesz több orosz fegyvert. A törvény értelmében amíg el nem készül az a jelentés, amely Törökországnak az F–35-ös vadászbombázók fejlesztési programjában való részvételét hivatott felülvizsgálni, az Ankara által vásárolt gépek leszállítását is felfüggesztik.

Augusztus végén Erdogan kijelentette, hogy az Sz–400-asok vételéről szóló üzletet a török és az orosz fél már megkötötte, ugyanakkor Törökországnak több mint 120 darab F–35-ös vadászbombázóra is szüksége van az Egyesült Államoktól.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A koronavírus-járvány a női dolgozókra ütött jóval nagyobbat

A koronavírus-járvány a női dolgozókra ütött jóval nagyobbat

Súlyosbodik a járványhelyzet Csehországban és Szlovákiában

Súlyosbodik a járványhelyzet Csehországban és Szlovákiában

Az én hetem: Karafiáth Orsolya szerint túl könnyen felejtünk

Az én hetem: Karafiáth Orsolya szerint túl könnyen felejtünk