szerző:
MTI/hvg.hu

Beszélni kell róluk, és meg kell oldani őket, a Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) csak így nyerheti vissza régi erejét és hitelességét - hangsúlyozta egy csütörtöki írásában a párt egyik legesélyesebb elnökjelöltje, Jens Spahn.

A CDU fiatal nemzedékének legfontosabb alakjaként számon tartott politikus a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című konzervatív lapban, vendégkommentárban vázolta fel elnökjelölti programját. Elemzők szerint jelzésértékű, hogy ebben az újságban jelentette meg írását, mert a távozó pártelnök, Angela Merkel kancellár 1999-ben éppen egy FAZ-vendégkommentárban szólította fel távozásra korábbi mentorát, Helmut Kohl néhai pártelnök-kancellárt.

Mi lesz a hitelesség kulcsa?

Jens Spahn kiemelte: Angela Merkel csaknem két évtizeden keresztül sikeresen irányította a CDU-t, és "a Kohl-korszak után átvezette egy új korszakba", amiért a párt köszönettel tartozik neki. Most "ismét korszakváltást élünk át", ezért "nemzedékváltást" kell végrehajtani a CDU-nál - írta a 38 éves politikus, aki a legfiatalabb az esélyesnek számító elnökjelöltek közül.

Hangsúlyozta, hogy nem jobboldali fordulatra van szükség, hanem a "modern konzervativizmus" politikájára. Kifejtette:

Minden politikai stílusnak megvan a maga korszaka, a mi korszakunk pedig modern és értéktudatos, digitális és analóg, európai és nemzeti, vállalkozóbarát és szociális, nőies és férfias,

és mindennek a CDU vezetésében is meg kell mutatkoznia.

Mint írta, a pártnak újra meg kell határoznia politikája, a keresztény és demokrata politika lényegét, és nem másokból kell kiindulnia. Tevékenységét nem határozhatja meg a párttól jobbra elhelyezkedő "bomlasztók demagógiája" - utalt az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű pártra, hozzátéve, hogy ugyanez érvényes a Zöldek "látszólag modern populizmusára".

A CDU-tól főleg azért állnak át szavazók az AfD-hez és a Zöldekhez, mert nem világos, hogy miről szól a politikája.

Csak akkor vagyunk vonzók, ha saját válaszokat adunk a nagy társadalmi kérdésekre, és megmutatjuk, miként lehet ezeket lefordítani jó és konkrét politikára

írta a Merkel-kormányban az egészségügyi minisztériumot vezető politikus.

Hozzátette: a CDU és a bajor testvérpárt, a Keresztényszociális Unió (CSU) szövetségének kezdettől fogva a biztonság és a jogállamiság volt az egyik legfontosabb témája. A jogállam és a közbiztonság alapvető feltétel "liberális európai társadalmaink" működéséhez, mert csak ezek révén nyílik tér "a szabadságnak és az individualitásnak".

Elefánt a szobában

Aláhúzta, hogy a migráció kérdése az "elefánt a szobában", vagyis a fő probléma vagy tabu, amelyet mindenki lát, de senki nem beszél róla. A migráció kérdését "sok polgár szerint nem tárgyaltuk ki és nem oldottuk meg". Az EU-s külső határ hatékony védelme, az "Európán belüli elosztás" és a sikeres integráció feltételeinek megteremtése régóta beteljesítetlen ígéret - fogalmazott.

Németország továbbra is a "rendezetlen" bevándorlás célpontja, és a túlnyomórészt férfiakból álló bevándorlók csoportja évente akkora nagyságrendet jelent, mint egy Kassel vagy Rostock méretű - vagyis nagyjából 200 ezer fős - város lakossága. Ezt a folyamatot korlátozni kell, és jobban kell irányítani, a menedékjogi szabályozást és a régóta esedékes - előkészítés alatt álló - bevándorlási törvényt pedig át kell dolgozni, és a két területet "okosan szét kell választani egymástól".

Nyílt vita arról, mi kell a humanitás és a rend összeegyeztetéséhez

Utalva arra, hogy Angela Merkel az utóbbi hetekben a 2015-ös menekülthullámmal kapcsolatos döntések körüli viták beszüntetését sürgette, kiemelte: a német társadalom nem teljesíti azt a "jámbor kérést, hogy egyszerűen ne is beszéljünk többé 2015 szeptemberéről", mert nem tűnnek el a fejekből azok a képek, amelyek alapján az az érzés keletkezetett, hogy az állam és a politika elveszítette az ellenőrzést a folyamatok felett.

A CDU/CSU pártszövetség vezetésében három éve tart az "ádáz és kevéssé mutatós vita" arról a kérdésről, hogy helyes volt-e beengedni a menedékkérőket 2015 szeptemberében. A két párt nemigen jutott közös megoldásokra, mert a felszín alatt valójában arról szól a vita, hogy kinek volt igaza - írta.

Erőnket és egységünket csak akkor szerezhetjük vissza, ha túllépünk ezen a régi csatán, és előremutató, nyílt vitát folytatunk arról, hogy mi szükséges a humanitás, a menekültek támogatása, a rend és az ellenőrzés összeegyeztetéséhez.

Azzal kapcsolatban, hogy egy másik esélyes elnökjelölt, Annegret Kramp-Karrenbauer főtitkár szerint a CDU/CSU úgy járhat a menekültpolitikával, mint a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) az Agenda 2010 nevű - szociális megszorításokat tartalmazó - programmal, amely több mint egy évtizede belső konfliktusokkal terheli a szociáldemokratákat és visszavetette választói támogatottságukat, Jens Spahn hangsúlyozta, hogy a menekültpolitika csak akkor vezet az SPD sorsához hasonló hanyatláshoz, ha a vitát nem viszik el a döntésig, hanem eredmény nélkül berekesztik.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Kínos plágiumügybe keveredett a kormánymédia egyik lapja

Kínos plágiumügybe keveredett a kormánymédia egyik lapja

Horvát valóságshow-sztár állítja, hogy ott volt Borkai adriai buliján

Horvát valóságshow-sztár állítja, hogy ott volt Borkai adriai buliján

Rendőrnek adta ki magát a férfi, aki szexre kényszerített egy nőt Kőbányán

Rendőrnek adta ki magát a férfi, aki szexre kényszerített egy nőt Kőbányán

Közel harminc év után játszott a dél-koreai fociválogatott Phenjanban

Közel harminc év után játszott a dél-koreai fociválogatott Phenjanban

Szomorú szappanopera lett az uniós bővítésből

Szomorú szappanopera lett az uniós bővítésből

Fellökték az utcán Wittinghoff Tamás 90 éves apját

Fellökték az utcán Wittinghoff Tamás 90 éves apját