szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Közpénzből történő pártpropagandával vádolja a francia kormányt az ellenzék a jövő májusi európai parlamenti (EP) választásokon való részvételre buzdító videoklipje miatt, amelyben feltűnik Orbán Viktor magyar miniszterelnök is. Az ellenzék szerint "hányingerkeltő" a film , amely a bevándorlással ijesztgeti a franciákat.

Pártpropagandával vádolják a francia kormányt az EP-választások kampányfilmje miatt

Az interneten egy hete látható félperces kampányfilmben - amelyet eddig több mint egymillióan néztek meg - a francia kormány az EP-választások tétjeiként a bevándorlást, az éghajlatváltozást, a munkahelyteremtést és az európai építkezést sorolja fel. Ez utóbbi részben látható Matteo Salvini olasz belügyminiszter és Orbán Viktor magyar miniszterelnök "Európa: unió vagy megosztottság?" felirattal. A klipet záró üzenet pedig az, hogy "2019 májusában Európa meg fog változni. Ön dönt, hogy milyen irányban".

A klipre elsők kötött reagált Matteo Salvini, aki szerint a francia kormány "madárijesztőként" használja őt az adófizetők pénzéből közzétett EP-választási klipjében. "Macron és barátai nagyon félhetnek. 2019-ben az őket kisöprő népek tavasza vár rájuk" - írta a Facebookon az olasz belügyminiszter.

Franciaországban a teljes ellenzék, bal és jobboldalon egyaránt kifogásolta, hogy a videó a kormánypárt üzeneteit közvetíti.

A jobbközép Köztársaságiak tisztességtelennek nevezték Emmanuel Macront, amiért közpénzből kampányol „egy propagandaklippel, amelyet olyan filmnek állít be, amely az állampolgárokat szavazásra buzdítja".

A szocialisták a médiahatósághoz fordultak, hogy tiltsák le a felvételt, annak költségeit pedig írják a kormánypárt, a Köztársaság lendületben kampányszámlájára.

Benoit Hamon, a 2017-es elnökválasztás baloldali jelöltje, a szocialistákról balra álló Génération.s nevű mozgalom vezetője „hányingerkeltőnek” nevezte a klip felvezetését, amely szerint a bevándorlást vagy kezelni, vagy elszenvedni kell.

Marine Le Pen, a radikális jobboldali Nemzeti Tömörülés (korábbi Nemzeti Front) elnöke is "választási propagandának" tartja a klipet. Szövetségese, a Talpra Franciaország mozgalmat vezető Nicolas Dupont-Aignan pedig azt kifogásolta, hogy Emmanuel Macron "más államfőket sérteget" a felvételen.

Stanislas Guerini kormánypárti képviselő a France2 közszolgálati televízióban viszont semmi kivetnivalót nem talált a videóban. A politikus Matteo Salvini és Orbán Viktor szerepeltetéséről azt mondta:

„Vannak nacionalista, populista erők Európán belül, amelyek Európa szétrobbanását akarják".

A francia államfő az elmúlt hetekben többször hangoztatta, hogy szerinte a jövő májusi EP-választások a haladáspártiak és a nacionalisták közötti harc lesz, s ez utóbbi táborba sorolta az olasz belügyminisztert és a magyar miniszterelnököt. Egy csütörtöki lapinterjúban pedig "tisztánlátásra" és "ellenállásra" szólított fel a "nacionalista lepra" erősödésével szemben, amely miatt a jelenlegi európai politikai helyzet őt a két világháború közötti időszakra emlékezteti.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Duma Aktuál-teszt: Ha Ön jobboldali, akkor egyből szép is?

Duma Aktuál-teszt: Ha Ön jobboldali, akkor egyből szép is?

Üvegből készült zajvédő falat próbálnak ki az M7-esen

Üvegből készült zajvédő falat próbálnak ki az M7-esen

Hiába drágul a Pfizer-vakcina, így is kell az EU-nak

Hiába drágul a Pfizer-vakcina, így is kell az EU-nak