szerző:
MTI

A kulcskérdés továbbra is az: miként lehetne elkerülni a szigorú határellenőrzés visszaállítását Észak-Írország és az Ír Köztársaság között.

Csökken az esélye annak, hogy még ebben a hónapban egyezség szülessen a brit EU-tagság megszűnéséről (Brexit) London és az EU között – vélekedett Leo Varadkar ír miniszterelnök szerdán Helsinkiben, ahol az Európai Néppárt kétnapos kongresszusán vesz részt.

Az EU vezetői korábban november közepére rendkívüli csúcstalálkozót terveztek abból a célból, hogy ellenjegyezzék az esetleges megállapodást. A két fél tárgyalóinak azonban továbbra sem sikerült megoldást találni arra a kérdésre, hogy miként lehetne elkerülni a régóta nem létező szigorú határellenőrzés visszaállítását Egyesült Királysághoz tartozó Észak-Írország és az Ír Köztársaság között. A brit kormány ugyanis eltökélte, hogy az EU-val együtt az egységes uniós piacból és a vámunióból is kilép, ami elkerülhetetlenné teszi az ellenőrzést Észak-Írország és az Ír Köztársaság között.

Minden egyes nap elmúltával egyre valószínűtlenebbé válik, hogy novemberben soron kívüli csúcstalálkozót tarthassanak – mondta Varadkar újságíróknak, miután Juha Sipila finn miniszterelnökkel találkozott. Hozzátette: ha novemberben nem sikerül, a december 13-án kezdődő kétnapos csúcsig még van lehetőség arra, hogy egyezség szülessen, azt követően viszont már az újévbe csúsznának át, ami nem lenne szerencsés.

Ha nem sikerül megállapodni, akkor az Európai Bizottság olyan "vészmegoldást" javasolt, amely alapján Észak-Írország a vámunió tagja maradna a határellenőrzés visszaállításának elkerülése végett. Nagy-Britannia azonban azért kifogásolta ezt a javaslatot, mert ezzel Észak-Írország az Egyesült Királyság többi országrészétől eltérő vámjogi szabályozás alá esne, és így vámhatár jönne létre köztük az Ír-tengeren.

Varadkar hétfőn egyeztetett Theresa May brit miniszterelnökkel, akivel egyetértettek abban, hogy bármilyen "vészmegoldás" csakis ideiglenes lehet. May leszögezte: szükség lenne egy olyan mechanizmusra, amely révén az ideiglenes óvintézkedést meg lehet szüntetni.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Egyik oldalon az alábecsült nők, a másikon az öntelt férfiak

Egyik oldalon az alábecsült nők, a másikon az öntelt férfiak

Sok iPhone-os bosszankodik: kizáródott a saját fiókjából

Sok iPhone-os bosszankodik: kizáródott a saját fiókjából

Nem engedték az ENSZ szakértőit a tranzitzónákba a határon, felfüggesztették a látogatást

Nem engedték az ENSZ szakértőit a tranzitzónákba a határon, felfüggesztették a látogatást

A NER-kritikus Fluor Tomival avatják fel a Mol-Vidi-stadiont

A NER-kritikus Fluor Tomival avatják fel a Mol-Vidi-stadiont

Gulyás Gergely elárulta, hogyan érkezett útlevél nélkül Gruevszki Magyarországra

Gulyás Gergely elárulta, hogyan érkezett útlevél nélkül Gruevszki Magyarországra

Belga sztárcsemete érkezett a Fradiba

Belga sztárcsemete érkezett a Fradiba