szerző:
hvg.hu

Németországban, különösen az ország keleti felében, terjed az idegengyűlölet, s egyre többen vevők a demokráciával összeegyeztethetetlen elvekre is – áll a DW hírportál által ismertetett átfogó felmérésben.

A németek több mint harmada véli úgy, hogy a külföldiek csak azért költöznek az országba, hogy kihasználják a bőkezű szociális juttatásokat. A keleti országrészben még ennél magasabb, ötven százalék körüli az ezen a véleményen lévők aránya. Sokan vannak – az összes válaszolók 35,6 százaléka, és a keletiek 44,6 százaléka – akik egyetértenek azzal az állítással, hogy a külföldiek már mostanra is túlzottan „felvizezték” a lakosság összetételét.

A lipcsei Szélsőjobb- és Demokrácia Kutatóintézet által készített felmérés szerint főként a muszlim- és roma-elleneség terjed, az adatok szerint a válaszolók hatvan százaléka vélte úgy, hogy a romák hajlamosak a bűnözésre. A központ két évente készít átfogó felmérést a németországi idegengyűlöletről, s az idei közvélemény-kutatásból az derült ki, hogy növekszik az előítéletes emberek aránya.  A válaszolók 44 százaléka ért egyet azzal az állítással, hogy meg kellene tiltani a muszlimok bevándorlását Németországba, ez az arány négy évvel ezelőtt 36 százalék volt. Az antiszemitizmus is jelen van a német társdalomban tíz százalék körül van azok aránya, akik úgy véli, jelenleg is túl nagy a zsidók befolyása s ugyanennyien vannak azok is, akik szerint a zsidók viselkedésük miatt nem illenek bele a német társdalomba. A felmérés készítő szerint az antiszemitizmus valós aránya tíz százaléknál magasabb, ám sok válaszoló nem vallja be előítéletességét, mert tudja, azt nem fogadja el a többségi társdalom.

A felmérésből az is kiderült, hogy míg a túlnyomó többség – kilencven százalék – hisz a demokráciában, közöttük is akadnak olyanok, akik a demokráciával ellentétes nézeteket is elfogadnak, például azt, hogy a közjó érdekében korlátozni lehet egyes magánszemélyek, illetve csoportok jogait. A megkérdezettek nyolc százaléka válaszolta azt, hogy aegyes körülmények között a diktatúra célszerűbb lehet, mint a demokrácia, s 11 százalék volt azok aránya, akik úgy vélték, olyan erőskezű vezetőt akarnak, aki a társadalom valamennyi tagjának érdekében erős kézzel kormányoz.   A kutatás a válaszolók pártpreferenciáit is vizsgálta, és kiderült az antidemokratikus és idegengyűlölő nézetek az Alternatíva Németországért (AfD) szimpatizánsai körében voltak a legnépszerűbbek.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
4000 GB adat fér el ezen a pendrive-on

4000 GB adat fér el ezen a pendrive-on

Spermát fecskendezett egy férfi az alkarjába, mert annyira fájt a háta

Spermát fecskendezett egy férfi az alkarjába, mert annyira fájt a háta

Székesfehérvár polgármestere meglátta, mivé lettek a közbeszerzések

Székesfehérvár polgármestere meglátta, mivé lettek a közbeszerzések

Hadházy: Szóról szóra megegyező pályázatokkal nyertek uniós pénzt

Hadházy: Szóról szóra megegyező pályázatokkal nyertek uniós pénzt

Megkezdte az előkészületeket a tőzsdei kibocsátásra az MKB

Megkezdte az előkészületeket a tőzsdei kibocsátásra az MKB

Börtönbe megy a volt francia főrendőr, kemény év vár rá

Börtönbe megy a volt francia főrendőr, kemény év vár rá