szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Németországban, különösen az ország keleti felében, terjed az idegengyűlölet, s egyre többen vevők a demokráciával összeegyeztethetetlen elvekre is – áll a DW hírportál által ismertetett átfogó felmérésben.

A németek több mint harmada véli úgy, hogy a külföldiek csak azért költöznek az országba, hogy kihasználják a bőkezű szociális juttatásokat. A keleti országrészben még ennél magasabb, ötven százalék körüli az ezen a véleményen lévők aránya. Sokan vannak – az összes válaszolók 35,6 százaléka, és a keletiek 44,6 százaléka – akik egyetértenek azzal az állítással, hogy a külföldiek már mostanra is túlzottan „felvizezték” a lakosság összetételét.

A lipcsei Szélsőjobb- és Demokrácia Kutatóintézet által készített felmérés szerint főként a muszlim- és roma-elleneség terjed, az adatok szerint a válaszolók hatvan százaléka vélte úgy, hogy a romák hajlamosak a bűnözésre. A központ két évente készít átfogó felmérést a németországi idegengyűlöletről, s az idei közvélemény-kutatásból az derült ki, hogy növekszik az előítéletes emberek aránya.  A válaszolók 44 százaléka ért egyet azzal az állítással, hogy meg kellene tiltani a muszlimok bevándorlását Németországba, ez az arány négy évvel ezelőtt 36 százalék volt. Az antiszemitizmus is jelen van a német társdalomban tíz százalék körül van azok aránya, akik úgy véli, jelenleg is túl nagy a zsidók befolyása s ugyanennyien vannak azok is, akik szerint a zsidók viselkedésük miatt nem illenek bele a német társdalomba. A felmérés készítő szerint az antiszemitizmus valós aránya tíz százaléknál magasabb, ám sok válaszoló nem vallja be előítéletességét, mert tudja, azt nem fogadja el a többségi társdalom.

A felmérésből az is kiderült, hogy míg a túlnyomó többség – kilencven százalék – hisz a demokráciában, közöttük is akadnak olyanok, akik a demokráciával ellentétes nézeteket is elfogadnak, például azt, hogy a közjó érdekében korlátozni lehet egyes magánszemélyek, illetve csoportok jogait. A megkérdezettek nyolc százaléka válaszolta azt, hogy aegyes körülmények között a diktatúra célszerűbb lehet, mint a demokrácia, s 11 százalék volt azok aránya, akik úgy vélték, olyan erőskezű vezetőt akarnak, aki a társadalom valamennyi tagjának érdekében erős kézzel kormányoz.   A kutatás a válaszolók pártpreferenciáit is vizsgálta, és kiderült az antidemokratikus és idegengyűlölő nézetek az Alternatíva Németországért (AfD) szimpatizánsai körében voltak a legnépszerűbbek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Újabb rekordot döntött a koronavírus-fertőzöttek száma Horvátországban

Újabb rekordot döntött a koronavírus-fertőzöttek száma Horvátországban

Furcsa jelzéseket küldött a mobilokra a budapesti City Taxi alkalmazása

Furcsa jelzéseket küldött a mobilokra a budapesti City Taxi alkalmazása

Radnai Károly: Amilyen a társadalom, olyan az adórendszer

Radnai Károly: Amilyen a társadalom, olyan az adórendszer