szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A katolikus egyházfő amerikai követe szerint Ferenc pápa aggódik az egyház lelki közössége miatt.

Hetek óta készült az Egyesült Államok Püspökeinek Konferenciája, hogy megszavazza a gyermekbántalmazások hatékonyabb kivizsgálását, de a Vatikán utasítására ezt el kell halasztaniuk – írja a CNN-re hivatkozva az Index. Az utóbbi időben világszerte több olyan eset is napvilágra került, amelyben katolikus papok zaklattak vagy bántalmaztak szexuálisan gyerekeket.

Az ügyek eltussolásában sokszor a papokon kívül a rendőrség és a szülők is részt vettek. Ferenc pápa többször is bocsánatot kért az egyház nevében, és elismerte, hogy nem léptek fel megfelelően ezekben az ügyekben.

Az Egyesült Államok Püspökeinek Konferenciája szavazott volna többek között arról, hogy lehetőség legyen az esetleges zaklatókat vagy a nyomozást akadályozó püspököket egy közvetlen vonalon jelenteni, valamint változtattak volna az érintett egyházi személyek zaklatási ügyek miatt történő visszavonását vagy lemondását érintő protokollokon.

Daniel DiNardo bíboros, aki a Vatikán döntését ismertette a gyűlésen, a pápa döntését kisebb zökkenőnek nevezte. Christope Pierre, a pápa amerikai követe felszólalt ugyan a Baltimoreban tartott gyűlésen, nem tért ki külön a szavazás elhalasztására. A konferenciát követő sajtótájékoztatón viszont úgy fogalmazott, hogy a pápa aggódik az egyház "lelki közössége" miatt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Újabb milliárdos hiányt tártak fel a teniszszövetségnél

Újabb milliárdos hiányt tártak fel a teniszszövetségnél

Eltűnt a Gruevszki-féle lehallgatásokban érintett volt észak-macedón kémfőnök

Eltűnt a Gruevszki-féle lehallgatásokban érintett volt észak-macedón kémfőnök

A luxustáska az új arany – legalábbis így látja egy tanácsadócég

A luxustáska az új arany – legalábbis így látja egy tanácsadócég