szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az elmúlt években 85 ezer gyerek halt éhen a polgárháború sújtotta országban.

Körülbelül 85 ezerre tehető azoknak az öt éven aluli gyerekeknek a száma, akik 2015 óta éhezésben vagy betegségben haltak meg a polgárháború dúlta Jemenben – áll a Save the Children nemzetközi gyermekvédő szervezet szerdán közzétett jelentésében.

"Minden gyerekre, akivel bomba vagy golyó végzett, egy tucat másik jut, aki az éhezésbe hal bele, pedig mindezt meg lehetne akadályozni" – idézi a jelentés Támer Kirolosz, a szervezet jemeni irodavezetőjének szavait.

"Azok a gyermekek, akik így halnak meg, elképzelhetetlen szenvedéseken mennek keresztül. A létfontosságú szerveik fokozatosan állnak le. Az immunrendszerük gyengesége miatt sokkal jobban ki vannak téve a fertőzésveszélynek, néhányuk olyan gyenge, hogy sírni sem tud. A szülőknek pedig mindezt végig kell nézniük, és nem tudnak tenni ellene semmit" – folytatja a jelentés, amely hozzáteszi, hogy a szervezet a krízis kirobbanása óta 140 ezer gyereknek biztosított élelmet.

A jelentés szerint a szervezet becslései, amelyeket kifejezetten óvatosnak tartanak, a súlyos alultápláltság miatti általános halálozási arányon alapulnak, ami az ENSZ adatai szerint 2015 óta több mint egymillió gyereket érintett az országban.

Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború az Irán támogatását élvező húszik, valamint a Szaúd-Arábia és más arab országok által támogatott, a nemzetközileg elismert jemeni elnökhöz – a Rijádban tartózkodó Abed Rabbó Manszúr Hádihoz – hű erők között. A felkelők ellen 2015 márciusában lépett hadba a jemeni kormányerőket támogató arab koalíció.

A háború és a Rijád vezette arab koalíció blokádja a világ jelenlegi legsúlyosabb humanitárius válságához vezetett. Az ENSZ adatai szerint az ország mintegy 28 millió lakosa közül legkevesebb 22 millió szorul segítségnyújtásra, és csaknem 18 milliót fenyeget az élelmiszer-ellátás bizonytalansága.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ez volt a mianmari tüntetések eddigi legvéresebb napja

Ez volt a mianmari tüntetések eddigi legvéresebb napja

Még egyeduralkodó a Tesla Amerikában, de lehet, hogy nem sokáig

Még egyeduralkodó a Tesla Amerikában, de lehet, hogy nem sokáig

Most a fiatalabbakra veszélyesebb a járvány

Most a fiatalabbakra veszélyesebb a járvány