szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Lemondott tisztségéről Kevin Sweeney, az amerikai védelmi minisztérium kabinetfőnöke, valószínűleg azért távozik, mert nem ért egyet Donald Trump Szíria-politikájával. Néhány héttel ezelőtt James Mattis védelmi miniszter is előre hozta tervezett távozását.

Sweeney, aki 2017 januárja töltötte be a Pentagon kabinetfőnöki tisztségét, leondó levelében nem említette meg Trumpot, csak annyit írt, itt az ideje a privát szférába való visszavonulásnak. Sweeney a harmadik magas rangú amerikai védelmi minisztériumi tisztségviselő, aki azt követően jelentette be távozását, vagy hozta előre azt, hogy Trump bejelentette, az USA kivonja Szíriában állomásozó erőit. A mintegy kétezer amerikai katona visszavonásának a menetrendjét még nem tették közzé.

Mattis, aki előre hozta tervezett távozását, azt hangsúlyozta, az amerikai elnöke joga van arra, hogy olyan védelmi minisztert válasszon, akinek nézetei közelebb állnak az elnökéhez. Mattishoz hasonlóan lemondott már Brett McGurk is, az ő feladata az volt, hogy amerikai részről vegyen részt az iszlám állam elleni harc koordinálásában. Szerinte Trumop kivonulással kapcsolatos döntése zavarba hozta a szövetségeseket és felbosszantotta az USA Szíriában harcoló partnereit. Ugyancsak távozott Dana White, a Pentagon szóvivője.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!