szerző:
hvg.hu

A bíróság döntése szerint Ahmed Dúmának 90 millió forintnyi egyiptomi fontot is meg kell fizetnie.

Egy egyiptomi bíróság szerdán tizenöt évi börtönbüntetésre ítélte az arab ország egyik legismertebb politikai aktivistáját, Ahmed Dúmát a 2011-es forradalom idején elkövetett cselekedetei, köztük lázadás és a biztonsági erők megtámadása miatt - írja az MTI.

Jogvédő szervezetek szerint ez az ítélet is része az egyiptomi vezetés aktivisták elleni fellépésének, amely a legdrasztikusabb 2013 óta, amikor az akkor még Abdel-Fattáh esz-Szíszi jelenlegi elnök által vezetett hadsereg elmozdította a hatalomból a demokratikusan megválasztott Mohamed Murszi államfőt.

Murszi 2013-as megbuktatása óta több ezer ellenzéki iszlamistát, valamint számtalan liberális gondolkodású ellenzékit és újságírót börtönöztek be. Ahmed Dúmát korábban három év börtönre ítélték különböző vádak alapján egy 2013-as kairói demonstrációban való részvétele miatt.

A szerdai bírósági döntés értelmében a börtönbüntetés mellett Dúmának 6 millió egyiptomi fontot (mintegy 90 millió forintot) kell fizetnie azokért a károkért, amelyeket a vádak szerint ő okozott egy 2011-es tüntetés során a miniszterelnöki hivatalnál. Az ítéletre 60 napig lehet fellebbezni.

Az ítélet kihirdetésekor a bíró azt mondta, Dúma része volt annak a tömegnek, amely betört a parlamentbe, és kárt tett annak egy részében. A Reuters információi szerint a bíró úgy beszélt róluk, mint akik "az ördög munkáját végezték el".

Ahmed Dúma az egyiptomi ellenzék egyik legismertebb alakja. Több ismert egyiptomi aktivistához hasonlóan őt is több alkalommal bebörtönözték. Dúma fogságba került Hoszni Mubarak volt elnök, a Mubarak uralmát követő katonai tanács, Mohamed Murszi volt elnök, illetve Abdel-Fattáh esz-Szíszi jelenlegi elnök ideje alatt is.

Mohamed Ádel és Ahmed Maher mellett Ahmed Dúma is az Április 6. nevű ifjúsági mozgalom alapító tagja, akik a 2011 januárjában kirobbanó felkelés szervezőiként lényegesen hozzájárultak Hoszni Mubarak több évtizedes autokratikus uralmának megdöntéséhez. Mubarak bukásának februárban lesz a nyolcadik évfordulója.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
100 millió éves titok derült ki a Szaturnusz gyűrűiről

100 millió éves titok derült ki a Szaturnusz gyűrűiről

Felújítják, két évre bezár a Király fürdő

Felújítják, két évre bezár a Király fürdő

Budapest helyett a Lánchidat blokkolták és Bayer Zsolt "bajszát" rángatták a tüntetők

Budapest helyett a Lánchidat blokkolták és Bayer Zsolt "bajszát" rángatták a tüntetők

Hat hónap kényszerszünet után győzelemmel tért vissza a magyar atlétika csillaga

Hat hónap kényszerszünet után győzelemmel tért vissza a magyar atlétika csillaga

A tévészékháznál tüntetett a Momentum a melegeket gyógyító műsor miatt

A tévészékháznál tüntetett a Momentum a melegeket gyógyító műsor miatt

Andy Vajna: Bush vagy Orbán? Magyarország a hazám - a HVG 2011-es portréinterjúja

Andy Vajna: Bush vagy Orbán? Magyarország a hazám - a HVG 2011-es portréinterjúja