szerző:
MTI

Cáfolta csütörtökön a német rendőrség a Frank Magnitz brémai AfD-pártvezető minapi megtámadásáról először közölt beszámolót, ugyanis az incidensről készült köztéri videofelvétel tanúsága szerint nem farudakkal verték meg, ahogyan ez először szerepelt a jelentésekben.

A jobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) legnagyobb német ellenzéki párt brémai tartományi vezetőjét hétfőn késő délután támadta meg több ember Bréma belvárosában, a politikus kórházba került. Akkor további részleteket a támadásról nem közölt a rendőrség. Az ügyben politikai bűncselekmény gyanújával indult nyomozás, az eljárást a tartományi rendőrség államvédelmi osztálya és a brémai ügyészség folytatja.

Az AfD első tájékoztatása szerint a tartományi pártvezetőt hárman támadták meg, a maszkot viselő férfiak súlyos sebesüléseket okoztak neki. Feltettek a képet a Twitterre, amelyen annak magyarázata szerint Magnitz egy hordágyon fekszik súlyos homloksérüléssel és horzsolással a szemén. Jörg Meuthen, a párt társelnöke a Twiterren azt írta, hogy Frank Magnitzot félholtra verték. Azóta a párt elismerte, hogy az első beszámolók a támadásról nyilvánvalóan tévesek voltak.

Magnitz, aki szerdán elhagyhatta a kórházat, a Die Welt című lapnak nyilatkozva azt mondta: feltehetőleg szélsőbaloldaliak támadták meg, és a tett szerinte felért egy gyilkossági kísérlettel.

A brémai ügyészi hivatal szóvivője szerdán közölte, hogy a támadásról készült videofelvételen

az egyik támadó hátulról ráugrott a politikusra, aki ettől földre került, majd az illető elfutott.

"Úgy gondoljuk, hogy sérülései mind földre esésének következményei" – mondta a szóvivő az ARD német tévének nyilatkozva. Nincs bizonyíték arra, hogy a pártvezetőt farúddal ütötték meg vagy fejbe rúgták – tette hozzá.

Az AfD szóvivője a Funke médiacsoportnak nyilatkozva csütörtökön azt mondta: a párt legfrissebb információi alapján most már egy más tartalmú közleményt adna ki a támadásról. Az az információ, hogy Magnitzot farudakkal támadták meg, egy építőmunkástól származott, aki állítólag szemtanúja volt az esetnek, de a munkásról azóta nem lehet tudni semmit – mondta.

A Bundestag több pártja elítélte a bűncselekményt. A szintén ellenzéki Zöldek részéről például Cem Özdemir, a párt egyik legismertebb politikusa kiemelte, hogy az erőszak a széles körben szélsőjobboldalinak tartott AfD-vel szemben sem megengedett, és csak az erőszak győzelméhez járul hozzá az, aki "gyűlölettel száll szembe a gyűlölettel". A kormányzó Német Szociáldemokrata Párt (SPD) részéről Heiko Maas külügyminiszter hangsúlyozta, hogy az erőszak soha nem lehet a politikai küzdelem eszköze, "teljesen mindegy, hogy ki ellen vagy milyen okból".

A Die Zeit című lap véleménycikket közölt az ügyről csütörtökön. Azt írta: az AfD arra használja fel a tartományi vezetője elleni fizikai támadást, hogy rámutasson, hogyan vált a politikai erőszak áldozatává. A lap szerint valóban igaz, hogy a párt egyre gyakrabban célpontja ilyen támadásoknak, de arról nem akar tudomást venni, hogy maga is részt vesz a politikai légkör megmérgezésében. Mindazonáltal az összes párt politikusait érik hasonló támadások – szögezte le a lap.

Azonban a Die Zeit szerint az AfD ezt a politikai erőszakot ahhoz hasonlítja, ahogyan a zsidókkal bánt a hatalom a náci Németországban, az üldöztetést hasonlónak látja. "Azon felül, hogy az összehasonlítás komolytalan, és ki nem mondottan, de bagatellizál, megint csak el akarja homályosítani az AfD szerepét a politikai légkör megmérgezésében" – írta a Die Zeit.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Világ

Több száz német politikus titkait szivárogtatták ki, az AfD kivétel

Párton belül küldött üzeneteket, valamint személyes adatokat tettek közzé a Twitteren. A kiszivárogtatás több száz német politikust érint, a Bundestagban lévő összes párt érintett, csupán a szélsőjobboldali Alternatíva Németországért (AfD) politikusait kímélték meg.

Még nagyobb pályaudvar kell Debrecenbe, így a költségek is nőnek

Még nagyobb pályaudvar kell Debrecenbe, így a költségek is nőnek

Mi vár ránk a jövőben? Jóindulatú diktátor, oltalmazó isten vagy valami más?

Mi vár ránk a jövőben? Jóindulatú diktátor, oltalmazó isten vagy valami más?

Mercedes-AMG C 43 Coupe-teszt: ez nem a bikanyakú izomautó

Mercedes-AMG C 43 Coupe-teszt: ez nem a bikanyakú izomautó

Csak most jöttek rá, hogy nem is annyira sótalanítanak a sótalanító üzemek

Csak most jöttek rá, hogy nem is annyira sótalanítanak a sótalanító üzemek

A tüntetők lezárták a Lánchidat

A tüntetők lezárták a Lánchidat

A foci egyik alapigazságát fogalmazta meg a 0:9-re lezakózó francia csapat

A foci egyik alapigazságát fogalmazta meg a 0:9-re lezakózó francia csapat