szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Arab Liga és az Európai Unió csúcstalálkozójának résztvevői a gyűlöletbeszéd ellen is felszólaltak.

„Erőfeszítéseket teszünk a menekültek védelmére és támogatására a nemzetközi emberi jogi törvényeknek megfelelően, elítéljük a gyűlöletre, a rasszizmusra és az intoleranciára való uszítás minden formáját, és megerősítjük az illegális bevándorlás elleni harcot” – a többi közt ezek szerepelnek az Arab Liga és az Európai Unió csúcstalálkozóján elfogadott közös nyilatkozatban.

A szöveg érdekessége, hogy azt minden résztvevő, így Orbán Viktor is elfogadta, pedig a magyar kormánynak nem feltétlenül tartozik erősségei közé a menekültek védelme, elég csak arra az iraki házaspárra gondolni, amelyet egy hétig éheztettek a tompai tranzitzónában. Igaz, eközben Venezuelából 300 menekültet fogadott be Magyarország – derült ki a múlt héten.

A sarm-es-sejki találkozón Orbán Viktor egyébként azt hangsúlyozta: a migrációs feszültségek okai erősödni fognak, a kérdés, hogy elszenvedői vagy irányítói akarunk-e lenni ezeknek a folyamatoknak.

©

A miniszterelnök beszédében kiemelte: azt tapasztalja, az embercsempészek, a terrorszervezetek, az illegitim erőcsoportok, az ngo-k, a pénzügyi spekulánsok és a média erős befolyást gyakorol a migrációs politikára és ezen keresztül az európai-arab kapcsolatokra is.

„Mi azt szeretnénk, hogy a jövőben a legitim politikai vezetők közösen szabjanak irányt az eseményeknek, ezért a mai közös deklarációnk rendkívül értékes” – szögezte le a miniszterelnök.

Angela Merkel német kancellár pedig arra szólította fel az arab vezetőket, hogy támogassák a politikai változás folyamatát Szíriában az országból elmenekült mintegy 6 millió ember hazatérésének az érdekében.

A kancellár hangsúlyozta, hogy az uniós és az arab országok vezetőinek közösen kell biztosítaniuk az új szíriai alkotmány létrehozásához vezető folyamatot. Leszögezte: minél hamarabb meg kell kezdeni a megbeszéléseket Szíria jövőjéről, és ezekbe az összes érdekelt felet be kell vonni. Nyilatkozatában a kancellár kitért az emberi jogokra is, leszögezve, az arab országoknak erős civil társadalomra van szükségük, ahol az állampolgárok jogait tiszteletben tartják.

Az Európai Unió és az Arab Liga első csúcstalálkozójának a témája a biztonság, a migráció és a gazdasági fejlődés. A kétnapos tanácskozáson huszonnégy uniós állam-, illetve kormányfő vesz részt.

A tárgyalások az új szíriai alkotmányt kidolgozó testület létrehozásáról már korábban megkezdődtek a sokszereplős polgárháború felei között, az egyes frakciókat támogató nagyhatalmak bevonásával. Az alkotmányozó bizottságnak kulcsszerepe lenne egy új alaptörvény kidolgozásában, a következő választások megtartásában és a polgárháború lezárásában.

A 2011 óta zajló szíriai konfliktusban – a sajtóban rendszeresen szereplő adatok szerint – több mint 360 ezren vesztették életüket, és milliók váltak földönfutóvá.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Londont is elérte a klímaváltozás: 60 éve nem volt olyan hőség a briteknél, mint most

Londont is elérte a klímaváltozás: 60 éve nem volt olyan hőség a briteknél, mint most

A Diana-musicalt a Broadway előtt mutatja be a Netflix

A Diana-musicalt a Broadway előtt mutatja be a Netflix

A Fidesz különbejáratú luxusszigetet csinálna a Tihanyi-félszigetből

A Fidesz különbejáratú luxusszigetet csinálna a Tihanyi-félszigetből