Dercsényi Dávid
Dercsényi Dávid
Tetszett a cikk?

Jogos és helyes menekülteket befogadni, mondja a kormány első számú ellenségeként kezelt Magyar Helsinki Bizottság a venezuelai ügyre. A civil szervezet továbbra is azon van, hogy az ilyen nehéz helyzetben, vagy még nehezebben lévők tisztességes eljárást kapjanak Magyarországon.

Reagált a kormány első számú ellensége, a "sorosista befolyás alatt álló", "álcivil" Magyar Helsinki Bizottság a kipattant venezuelai magyarok ügyére a Facebookon. A civilek teljes mértékben egyetértenek a kormánnyal: "A menekülő venezuelaiak befogadása – bármi is motiválja azt a magyar kormány részéről – erkölcsileg és jogilag helyes dolog."

A Helsinki kifejti, hogy Venezuela összeomlott, "a legalapvetőbb élelmiszerek és gyógyszerek is hiányoznak, a szélsőbaloldali, populista kormány egyre elnyomóbb rendelkezéseket vezetett be, és elharapózott a sok halálos áldozattal járó erőszak. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosság szerint hárommillió venezuelai kényszerült már arra, hogy elhagyja az otthonát, 80%-uk valamelyik latin-amerikai országban lelt menedékre. Az ENSZ egyértelműen menekültválságként tekint erre a helyzetre, tehát a hazájukat elhagyó venezuelaiak jogosultak lehetnek a menekültstátuszra."

Kitér a szervezet az érkezők jogi státuszára is "A Magyarországra érkező venezuelaiak valószínűleg nem menedékkérőként jöttek, hiszen például a tavalyi menekültügyi statisztikákban nem szerepelnek.

Egyébként is, ha menedéket kértek volna, akkor most mindnyájan a semmi közepén álló, szögesdróttal körbevett tranzitzónákban jogellenesen fogva tartva várnák a kérelmüket biztosan elutasító döntést."

És nem nehéz párhuzamot vonni az idegenellenes kampánnyal is: "Ahhoz hasonlóan, ahogy a kormány már Ukrajnában is nyíltan toboroz munkaerőt, ez a történet is rámutat a kormányzati idegenellenes gyűlöletkampány tarthatatlanságára. Ez a hazug propaganda leginkább a menedékkérőkre és az őket segítő civilekre irányul.

A Magyar Helsinki Bizottság továbbra is azért dolgozik, hogy a venezuelaiakhoz hasonló vagy még annál is kilátástalanabb helyzetű háborús, polgárháborús üldözöttek tisztességes eljárást és védelmet kapjanak Magyarországon."

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Zivatarokkal indul a hét

Zivatarokkal indul a hét

Tagesspiegel: Magyarország, ahol a nacionalizmus képtelen kezelni a járványt

Tagesspiegel: Magyarország, ahol a nacionalizmus képtelen kezelni a járványt

Két év alatt mindössze 1500 dollár jövedelemadót fizetett Trump a NYT szerint

Két év alatt mindössze 1500 dollár jövedelemadót fizetett Trump a NYT szerint