szerző:
MTI / hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Kiszivárgott titkos iratok szerint Erdoganék pontosan tisztában voltak vele, mi készül ellenük 2016-ban, de eszük águkban nem volt megakadályozni - inkább kihasználták a helyzetet.

Előre tudtak a készülő puccskísérletről Törökország vezetői, mégsem tettek ellene semmit - írja kiszivárgott bizalmas iratokra hivatkozva az EUObserver. Recep Tayyip Erdogan és társi csupán "ellenőrzött mederbe terelték" a 2016-os eseményeket, megágyazva az elnök egyeduralmának.

A brüsszeli híroldal mindezt egy belső feljegyzés alapján állítja, amit egy svédországi emigrációban élő török újságíró, Ahmet Donmez szivárogtatott ki. Az irat szerzője Serdar Coskun török ügyész, aki a hatalomátvételi kísérlet éjszakáján, 2016. július 16-án részletesen beszámolt nem csak az aznapi, hanem még be sem következett eseményekről is.

Erdoga mindent tudott?
©

Az ügyész többek között azt is leírta, hogy a török légierő harci repülőgépei légicsapást mértek az ankarai parlament épületére és az elnöki palota kertjére,

ami valóban megtörtént, csak éppen négy órával később, mint Coskun írta.

Elfelejtette átjavítani

Az azóta a semmítőszék tagjává előléptetett ügyész eleinte nem nyilatkozott az üggyel kapcsolatban, később egy török újságnak adott interjújában megerősítette az irat hitelességét, mondván, hibázott, éjjel 1-től reggel 7-ig dolgozott a feljegyezésen, és a végén elfelejtette átjavítani az időpontokat, ezért nem stimmel a dokumentumon szereplő időbélyeg.

Ugyanakkor az EUObserver szerint ez a magyarázat nem kielégítő, ugyanis több olyan esemény is szerepel a dokumentumban, amely egyáltalán nem történt meg. Például Coskun írt a török titkosszolgálat (MIT) székhelyének ostromáról, illetve a különleges erők parancsnokságának és a rendőrség hírszerzési részlegének otthont adó épület lebombázásáról.

Még a vádiratot is megírták előre

Andrew Duff, a hírportál által idézett szakértő hangsúlyozta, hogy a jelek szerint Erdogan emberei pontosan tudták, hogy mi következik, s bizonyos eseményeket hagytak ellenőrzött körülmények között megtörténni, hogy megágyazzanak a tisztogatásoknak, és még a vádiratokat is előre elkezdték megírni a politikai ellenfelekkel szemben.

"Már az események éjszakáján a televíziót nézve is gyanús volt nekem, hogy nem minden az, aminek látszik. Nem értettem például, hogy az isztambuli Boszporusz-híd lezárása hogyan illeszkedik egy valódi államcsíny kereteibe. Az is furcsa volt, hogy Erdogant nem fogták el, egy rendes puccs során az államfő lett volna a fő és talán az egyetlen célpont"

- mondta a European Policy Centre (EPC) brüsszeli elemzőközpont munkatársa.

70 ezren őrizetben

A hatalomátvételi kísérlet során a puccsistákon kívül közel 250 ember halt meg, s nagyjából kétezren megsebesültek. A történtek után átfogó tisztogatás kezdődött Törökországban a fegyveres erők és a rendőrség soraiban, az igazságszolgáltatásban és a közigazgatásban. Legkevesebb 150 ezer embert függesztettek fel állásából vagy bocsátottak el, mintegy 70 ezret pedig őrizetbe vettek, köztük több mint száz újságírót és sok jogvédőt.

"Az államcsínyt ürügyként felhasználva Erdogan keresztülverte a saját alkotmányos puccsát önnön védelme és hatalmának megerősítése, a hadsereg meggyengítése és a török értelmiség elnémítása vagy száműzetésbe kényszerítése érdekében"

 - jelentette ki Duff, aki korábban liberális EP-képviselő volt.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
hvg.hu Világ

Trump kiadná Erdogannak a 2016-os puccs állítólagos szervezőjét

Törökország szerint Donald Trump amerikai elnök a napokban megerősítette, kiadná Ankarának azt a Fethullah Gulent, akit Recep Tayyip Erdogan török államfő azzal vádol, ő szervezte a 2016-os törökországi puccskísérletet. Ha igaz a hír, az azt jelenti, hogy a Fehér Ház ura 180 fokos fordulatot hajt végre Törökország-politikájában.

Tudta, hogy több katonánk van, mint Svédországnak?

Tudta, hogy több katonánk van, mint Svédországnak?

Kis falvakba lehelne kulturális életet a kormány

Kis falvakba lehelne kulturális életet a kormány

Mikor jelenik meg végre tényleg a "jövő mobilja"?

Mikor jelenik meg végre tényleg a "jövő mobilja"?

A túlélésért kezdtünk el fogat mosni

A túlélésért kezdtünk el fogat mosni

Rendőrnek adta ki magát, majd vascsővel verte, és rálépett az idős asszony mellkasára

Rendőrnek adta ki magát, majd vascsővel verte, és rálépett az idős asszony mellkasára

Eltűnt 14 éves fiút keresnek Bács-Kiskun megyében

Eltűnt 14 éves fiút keresnek Bács-Kiskun megyében