szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ha nincs jelen hivatalos küldöttség, akár 7000 euróra is büntethető az a jogi személy, amely elénekli más ország himnuszát, erről szavazott meg törvényt a szlovák parlament. A javaslatot direkt a dunaszerdahelyi DAC magyar szurkolóira gondolva nyújtotta be a nacionalista párt képviselője.

Törvényt hozott a szlovák parlament, így nemsokára nem lehet majd elénekelni a magyar (vagy bármilyen) himnuszt az országban, csak akkor, ha hivatalos küldöttség is jelen van, írja a Parameter. A törvény eredetileg ezért büntetett volna bárkit, de egy módosító után már a cégek, civil szervezetek, önkormányzatok vagy sportklubok lehetnek csak büntethetőek. A sportklubok kitétel fontos: a dunaszerdahelyi DAC meccsei előtt a magyar szurkolók hagyományosan eléneklik a Himnuszt.

A törvényjavaslatot benyújtó Dušan Tittel (a szélsőséges SNS képviselője) erre is hivatkozott a javaslat vitájában a liberális Ondrej Dostálnak: „Ajánlanám magának, hogy menjen el Dunaszerdahelyre egy meccsre, szívesen elmegyek magával, amikor a DAC 9 ezer szurkolója énekli a magyar himnuszt... Kipróbálhatjuk, és nem tudom, hogy jóleső érzése támad-e majd ettől”. Akit elítélnek, akár 7000 eurós bírságot is fizethet. A törvényre végül rábólintottak a 13 fős Híd-frakcióból 9-en, köztük magyarok is, tartózkodott Cséfalvay Katalin és Peter Kresak. Bugár Béla és Peter Antal pedig nem volt jelen az ülésen. A törvény szerint most tehát egy március 15-i megemlékezésen elénekelt Himnusz után is büntethetővé válik pl. egy iskola, ha nincs jelen küldöttség, de a szakértők szerint a törvény értelmezése nehéz, akár alkotmányjogi problémát is felvethet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Így néz ki Trumpék utolsó karácsonya a Fehér Házban

Így néz ki Trumpék utolsó karácsonya a Fehér Házban

Soha nem mért forróság volt Európában az év első 10 hónapjában

Soha nem mért forróság volt Európában az év első 10 hónapjában

Még karácsony előtt mesterséges ember érkezhet a Galaxy telefonokra

Még karácsony előtt mesterséges ember érkezhet a Galaxy telefonokra