szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Törökországnak július végéig döntenie kell arról, hogy korszerű amerikai harci gépeket vesz, vagy megvásárolja Oroszországtól az S-400 légvédelmi rakétarendszert.

Az ultimátumot Patrick Shanahan ügyvezető amerikai védelmiminiszter egy levélben terjesztette török kolégája, Hulusi Akar elé. Az amerikai álláspont szerint a NATO-tag Törökországnak nem lehetnek egyszerre amerikai harci gépei, illetve orosz légvédelmi rakétái: az S-400-as rendszer állítólag nem is kompatibilis az észak-atlanti szövetség rendszerivel, s egyben biztonsági kockázatot is jelent a kétféle rendszer párhuzamos működtetésre. Az USA azt szeretné, ha Törökország az F-35-ös gépek mellé Patriot légvédelmi rendszerket vásárolna.

Az amerikaiak az után hirdették meg az ultimátumot, hogy kiderült, Ankara már el is küldött Oroszországba katonákat, hogy megtanulják az S-400-asok használatát. A törökök korábban száz darab F-35-ös vásárlásáról egyeztek meg Washingtonnal.


Erdogan török államfő a napokban megerősítette, kitart az orosz légvédelmi rendszer mellett. „Sajnos az amerikai féltől nem kaptunk olyan kedvező ajánlatot a Patriotokra, mint Oroszországtól az S-400-asokra” – magyarázta álláspontját a török vezető. Törökország a NATO egyik kulcsfontosságú állama, a törököké a második legnagyobb létszámú hadsereg a 29 államból álló szövetségben. Orosz források szerint Moszkva két hónapon belül kezdené meg a légvédelmi eszközök Törökországba való szállítását.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vujity Tvrtko titokzatos búcsúposztban köszönt el a követőitől

Vujity Tvrtko titokzatos búcsúposztban köszönt el a követőitől

Putyin vigyáz Belaruszra, de nagy árat fizettet Lukasenkával

Putyin vigyáz Belaruszra, de nagy árat fizettet Lukasenkával

Egy svéd rúdugró megdöntötte Bubka 26 éves világcsúcsát

Egy svéd rúdugró megdöntötte Bubka 26 éves világcsúcsát