szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy ENSZ-jelentés szerint Venezuelában halálosztagok járják az országot, és ezerszámra ölik meg az ellenzékinek tartott fiatalokat. A világszervezet szerint a törvénytelen kivégzések Nicolás Maduro államfő tudtával és jóváhagyásával történnek.

A biztonsági erők központi parancsra gyilkolnak, a kivégzések után pedig úgy rendezik át a helyszínt, mintha a megölt személyek fegyverrel álltak volna ellen a letartóztatásukra érkezett rendőröknek. Caracasi hivatalos adatok szerint tavaly 5287 személy halt meg úgy, hogy fegyverrel fogadta a letartóztatására érkező rendőröket, az idén pedig tovább 1569 ilyen eset történt május végéig. Az ENSZ szerint viszont ezen esetek jó része törvénytelen gyilkoság volt.

A személyes beszámolókra hivatkozó ENSZ-jelentés szerint az állítólagos őrizetbevételek helyszínén a rohamrendőrök jelennek meg maszkban, rendszám nélküli fekete motorkerékpárokon és egyéb járműveken. A rendőrök betörnek a házakba, zaklatják a bent lévő nőket, és számos értéktárgyat ellopnak. „Ez után a nőket elválasztják a fiatal férfiaktól, majd lelövik a férfiakat” – állítják a szemtanúk, akik szerint a rendőrök minden ilyen esetben fegyvereket és kábítószert helyeznek el a helyszínen, majd sorozatokat lőnek fegyvereikkel a falra, hogy úgy tűnjön, valódi tűzharcban haltak meg az áldozatok. „A gyilkosságok szerves részét képezik Nicolás Maduro elnök politikájának, melynek célja, hogy semlegesítsék, elnyomják és bűnözőnek állítsák be a kormánnyal szemben kritikus személyeket” – áll a jelentésben.

A venezuelai kormány szerit a világszervezeti jelentés elfogult, és számos hazugságot, illetve pontatlanságot tartalmaz. A latin-amerikai országban évek óta súlyos gazdasági válság van, s Maduro minden eszközzel igyekszik megakadályozni az eltávolítására irányuló törekvéseket. Az elnök szerint az ellene küzdő politikusokat az USA támogatja, amit az is mutat, hogy Washington elismerte hivatalos államfőként Juan Guaidót, a Nemzetgyűlés ellenzéki elnökét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az átlagosnál 40 százalékkal többen haltak meg november elején

Az átlagosnál 40 százalékkal többen haltak meg november elején

Deutsch állítja, azért akarják kizárni a néppárti frakcióból, mert kritizálni mert

Deutsch állítja, azért akarják kizárni a néppárti frakcióból, mert kritizálni mert

Kompresszor és V8: 550 lóerős divatterepjáró a Jaguartól

Kompresszor és V8: 550 lóerős divatterepjáró a Jaguartól