szerző:
Tetszett a cikk?

Október 13-án választanak új parlamentet Lengyelországban, és jelenleg úgy látszik: a Jaroslaw Kaczynski vezette nemzeti-konzervatív kormánypárt, a Jog és Igazságosság megőrizheti abszolút többségét. Ebben saját ügyes taktikája éppúgy szerepet játszik, mint az ellenzék belviszályai.

Először is a 2015 ősze óta hatalmon lévő kormány rengeteg szociális intézkedéssel javítja a lakosság életszínvonalát.

A szülők jövedelmétől függetlenül minden gyerekre kiterjesztették a havi 500 zlotys (kb. 38-39 000 Ft) családi pótlékot, nyugdíj-kiegészítést szavaztak meg, amelyet épp a választások előtt kezdenek kifizetni, és szja-mentessé tették a 26 évnél fiatalabbak jelentős részének jövedelmét egy bizonyos összeghatárig. Hogy ennek költségvetési fedezete hosszú távra biztos-e, azzal kevésbé törődik a kormány, az aggályainak hangot adó pénzügyminisztert lecserélték.

Vissza tudták verni a fenyegető népszerűségvesztést azután, hogy egy megrendítő dokumentumfilm megerősítette a korábbi információkat számos pap szexuális visszaéléseiről, kisfiúk és kislányok százainak megrontásáról, és arról, hogy a főpapok többsége bújtatta, mentegette a lebukott elkövetőket.

A katolikus egyház nyíltan támogatja a kormányt, tehát sokan azt gondolták, hogy a botrány a kormánypártnak is árt. De nem így történt. Az egyház vezetői kevés kivétellel vallásellenes támadásnak minősítették a felháborodott bírálatokat, és úgy látszik, sikeresen mozgósítják a hívőknek azt a fanatikus rétegét, amelyet nem érdeklik a tények. A kormány pedig melléjük állt.

Rögtön ellentámadás is indult: a bialystoki Pride-felvonulás durva megtámadása után – bár a fizikai erőszaktól utólag mind a kormány, mind az egyház elhatárolódott – óriási homofób kampány indult, amely összemossa a melegek jogait és emberi méltóságuk elismerését a pedofíliával, elterelve a figyelmet a papi bűnökről. A krakkói érsek nemzethalálról prédikált a bűnös „gender- és LGBT-ideológia” állítólagos rohama miatt.

Azt, hogy a liberális varsói polgármester toleranciára nevelési iskolai programot támogat ENSZ-dokumentumok felhasználásával, úgy állítják be, hogy a homoszexualitást akarja népszerűsíteni. Kaczynski pártelnök pedig arról panaszkodott, hogy a bíróságok is a meleglobbi hatása alá kerültek, ezért nehéz betiltatni az úgynevezett egyenlőségmeneteket.

Gyorsan és ügyesen oldotta meg a kormánypárt a képviselőházi elnök lemondatását is. Marek Kuchcinski a közfelháborodás hatására távozott, mert kiderült, hogy magánútjainak tucatjaira használt jogtalanul különrepülőgépet. Kaczynski ezt így kommentálta: lám, mi ilyenek vagyunk, hogy hallgatunk a nép szavára, még akkor is, ha a politikusunk nem sértett törvényt.

Mindehhez képest a választók töbsége számára érdektelennek látszik a független igazságszolgáltatás egyre előrébb jutó megsemmisítése, amelyet az Európai Unió nem tud jól megfogni, mert csak részletekbe köt bele, vagy a kulturális életben zajló durva tisztogatás. A 7. cikkely szerinti eljárás esetére pedig ott van Orbán Viktor megígért vétója.

Az ellenzék dilemmái hasonlóak a magyaréihoz.

Össze kellene fogni, közös jelöltekkel legyőzni a Kaczynski-pártot – csakhogy a májusi európai parlamenti választáson ez a módszer megbukott. Most úgy látszik, hogy – a szélsőjobboldal gyenge csoportjait nem számítva – három ellenzéki listának van esélye. A 2007 és 2015 között kormányzott jobbközép Polgári Platform azonban mentegetőzésre kényszerül, mert a kormánypárt azt hirdeti, hogy „ezek” visszavennének minden új szociális juttatást. Szakmai bírálatait tehát nem meri hangoztatni, sőt ráígér a Jog és Igazságosságra. Az ellenzéki pártelnök bocsánatot kért, amiért pár éve felemelték a nyugdíjkorhatárt, amelyet aztán a 2015-ös győztesek visszacsökkentettek. Pedig az elkerülhetetlen volt, és egyszer majd újra az lesz.

A létéért küzdő Parasztpárt, amely jobbközép és szociáldemokrata partnerrel egyaránt kormányzott már koalícióban, megrémült a homofób kampánytól és a plébánosok kegyeit keresi, így hosszú vívódás után mind a Polgári Platform, mind a baloldal ajánlatát elutasította, és Pawel Kukiz egykori rockzenész homályos profilú, gyenge jobboldali pártjával fogott össze.

A néhány hónapja még nagy reménységnek tartott új balliberális párt, a Tavasz pedig az EP-választási kudarc után azzal az egykori kormányzó posztkommunista Baloldali Demokratikus Szövetséggel indul együtt, amely négy éve kibukott a parlamentből, de most van esélye visszajutni – csakhogy a Tavasz éppen a régi pártokkal szemben határozta meg magát, és mostani lépése hiteltelenné tette. Két hónappal a választás előtt ez a helyzet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A betegellátás zajlik, de vannak problémák az orvoshiány miatt

A betegellátás zajlik, de vannak problémák az orvoshiány miatt

Elítélték a tíz ember halálát okozó torontói gázolás elkövetőjét

Elítélték a tíz ember halálát okozó torontói gázolás elkövetőjét

Elképesztő drónfelvétel készült az Etna kitöréséről

Elképesztő drónfelvétel készült az Etna kitöréséről