szerző:
MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Peking nagyobb szerepvállalását sürgette a környezetvédelem terén Angela Merkel német kancellár szombaton, a kínai Vuhan város egyetemén elmondott beszédében, kiemelve, hogy a környezetvédelem nemzetközi ügy.

A német kancellár kétnapos kínai látogatásának második napján látogatott el Hupej tartomány székhelyének egyetemére. Merkel hangsúlyozta, hogy a klímaváltozás mindenkit érint, így közösen kell tenni ellene. Szerinte - tekintetbe véve Kína méretét és gazdasági erejét - a nemzetközi közösség komoly szerepvállalást vár Pekingtől. Rámutatott továbbá arra is, hogy a globalizáció közös szabályozást és többoldalú együttműködést követel, például a kereskedelemben, egyúttal felhívta a figyelmet a protekcionizmus káros hatásaira is.

Merkel kitért Kínának az ENSZ Biztonsági Tanácsában elfoglalt helyére is, amely szerinte arra kötelezi Pekinget, hogy béketeremtőként lépjen fel a nemzetközi válsággócokban, beleértve az iráni nukleáris konfliktust, valamint Kína saját területi vitáját szomszédaival a Dél-kínai-tenger ügyében. Bírálta továbbá a Kínában bevezetett úgynevezett szociális pontrendszert, mert szerinte az embereknek joguk van a saját személyes adataik felett rendelkezni. "Ez a téma kulcsfontosságú etikai kérdés lesz a következő években" - mondta, arra a nemrég bevezetett társadalmi értékelésre utalva, amellyel az ázsiai ország a polgárait igyekszik nagyobb ellenőrzés alá vonni, mégpedig jutalmazással és büntetéssel.

Johannes Vogel, a német parlament kínai-német kapcsolatokért felelős bizottságának alelnöke arra figyelmeztetett, hogy a pontozási rendszer lehetővé tenné a Kínában működő német vállalatoknál dolgozók adatainak a gyűjtését is.

Merkel pénteken találkozott Li Ko-csiang kínai miniszterelnökkel és Hszi Csin-ping kínai elnökkel is. Megbeszéléseiken egyebek közt szóba került a Peking és Washington között zajló kereskedelmi háború, valamint a hongkongi tüntetések ügye is. A szociális pontrendszerrel kapcsolatban ekkor a kínai miniszterelnök azt mondta, hogy arra elsősorban a bűnözés elleni harcban van szükség. A kereskedelmi háborúról szólva Merkel reményét fejezte ki, hogy a két nagyhatalom, Kína és az Egyesült Államok minél előbb megegyezésre jutnak, mert a viszályuk a világpiacra is károsan hat.

A kancellár aggodalmát fejezte ki a hongkongi tüntetésekkel kapcsolatban, és a válság békés megoldására szólította fel Pekinget.

Merkel, aki tizenkettedik alkalommal látogatott Kínába, szombaton utazik vissza Berlinbe.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!