szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hat ember fulladt meg a Földközi-tengerben, miután Casablanca közelében felborult a csónakjuk.

Hét marokkói menekült fulladt a tengerbe Marokkó atlanti-óceáni partvidékének közelében szombaton - közölte az észak-afrikai ország belügyminisztériuma. A csónak Casablancától nem messze borult fel. Három embert eszméletlen állapotban szállítottak kórházba. Kutatnak esetleges túlélők után.

Egyre több menekült igyekszik eljutni Marokkóból Spanyolországba, amióta a marokkói kormány megszigorította a földközi-tengeri illegális migráció ellenőrzését. Marokkó és Spanyolország távolsága a Gibraltári-szorosnál mindössze 14 kilométer, és az észak-afrikai ország területébe két kicsiny spanyol exklávé ékelődik, Melilla és Ceuta.

A marokkói hatóságok szerint 2019. január 1-je és szeptember 1-je között 57 ezer embert akadályoztak meg abban, hogy a tengeren illegálisan átkeljen Spanyolországba. A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) adatai szerint január 1. és szeptember 18. között feleannyian, 16 894-en keltek át Spanyolországba, mint tavaly ugyanebben az időszakban (34 238).

A madridi kormány a múlt hónapban úgy döntött, hogy 32,2 millió euróval (csaknem 11 milliárd forinttal) segíti Marokkót az illegális migráció elleni harcban. Az Európai Unió 140 millió euró (több mint 47 milliárd forint) segélyt ígért a marokkói határvédelem számára.

Tegnap az Égei-tengerbe borult egy csónak a görög partoknál, hét ember halt meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
2023-tól tíz évig Magyarország is MotoGP-futamokat rendez

2023-tól tíz évig Magyarország is MotoGP-futamokat rendez

Tovább drágul a nyíregyházi stadion, akár 19 milliárd forintot is elkölthetnek rá

Tovább drágul a nyíregyházi stadion, akár 19 milliárd forintot is elkölthetnek rá

Tordai Bencét letiltotta a Facebook

Tordai Bencét letiltotta a Facebook