szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Lengyelország megsértette az Európai Unió alapértékeit, amikor az igazságügyi reform keretében csökkenteni kívánta a bírák nyugdíjazási korát – így döntött az Európa Unió Bírósága. A varsói illetékesek közölték, mindenképpen véghez viszik az igazságszolgáltatási rendszer átalakítását.

A bírókat érintő új lengyel szabályozás értelmében a jelenlegi 67 évről a férfiak esetében 65 évre, a nőknél pedig 60 évre csökkentenék le a nyugdíjkorhatárt. Az Európai Unió Bírósága (EUB) szerint a végrehajtó hatalom politikai befolyást szerezne az igazságszolgáltatás fölött azzal, hogy lehetőséget ad az igazságügyi miniszternek arra, hogy egyes bírák esetében eltekintsen a korhatárt elért személyek nyugdíjba vonulásától. „A függetlenség egyik feltétele, hogy a bíróságok teljes mértékben önállóan és pártatlanul végezhessék a munkájukat” – olvasható a döntés magyarázatában.

A 2015-ben hatalomra került Jog és Igazságosság (PiS) átfogó igazságszolgáltatási reformot kíván végrehajtani Lengyelországban, és az EUB az idén már az átalakítás azon elemét is az unió értékeivel ellentétesnek minősítette, amely a legfelső bíróság tagjainak visszavonulási szabályait alakította át.

Az EU 2017-ben már elindította Lengyelország ellen az EU alapszerződés 7. cikkelye szerinti eljárást, amelynek vége akár az is lehet, hogy az alapértékek megsértése miatt megvonják az ország szavazati jogát. A 7. cikkely elővételének egyik indoka az volt, hogy az igazságszolgáltatási reformmal Lengyelországban megnőtt a jogállamiság megsértésének a veszélye.

Az EU bírálata ellenére Varsóban folytatni akarják a reformot, a hivatalos indoklás szerint a cél az, hogy egyszerűsítsék a rendszert, és a jelenlegi négyszintű szisztémát háromszintűvé alakítsák át. A reform ellenzői viszont azt állítják, az átalakítások célja, hogy a hatalom megszabaduljon a rendszer számára kényelmetlen bíráktól.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!