szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A volt miniszterelnök többször védelmébe vette a „cigányterrort” hangoztató Milan Mazurek szélsőjobboldali politikust.

A szlovák rendőrség vádemelést indítványozott Robert Fico volt miniszterelnök ellen, mert folyamatosan védelmezte a rasszizmus miatt elítélt Milan Mazureket, aki a Mi Szlovákiánk Néppárt (LSNS) nevű ellenzéki parlamenti párt képviselője volt.

A szélsőjobboldali politikust idén szeptemberben a bíróság jogerősen elítélte fajgyűlöleti bűncselekmény miatt, és a képviselői mandátumát is elveszítette, miután egy rádióadásban a "cigányterror" kifejezést használta, amikor az ország keleti régióiban tapasztalt bűnözésről beszélt.

A rendőrségi közlemény szerint a legfelsőbb bíróság ítélete ellenére Robert Fico a jelentések szerint nyilvánosan kifejezte egyetértését vele, és ezt a véleményét a közösségi hálózatokban is terjesztette.

A bírósági ítélet kihirdetése után Fico közzétett egy videofelvételt, amelyen kijelentette, hogy Mazurek csak azt mondta, "amit az egész nemzet gondol".

Ehhez hozzátette azt is, hogy ha ez a bírósági ítélet lesz a bűncselekmény ismérve, akkor "a bűnüldöző szervek bemehetnek bármelyik kocsmába, és letartóztathatják az összes vendéget, beleértve az ott heverésző kutyákat".

A politikai ellenzék szerint Fico a megnyilvánulásaival igyekszik megnyerni magának az LSNS követőit, miután a saját pártja, a Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) népszerűsége csökkent a februárra kitűzött választások közeledtével. Fico képzettségét tekintve jogász.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!