szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A hét közepén rendezett brit választásokon győzelmet aratott Boris Johnson bejelentette, utasítást adott a BBC támogatását célzó kötelező előfizetési díj felülvizsgálatára. Közben az is kiderült, hogy a Johnson vezette konzervatívok miniszterei bojkottálják a BBC legismertebb rádióműsorát, a Radio 4 Todayt.

A Daily Mail című brit napilap beszámolója szerint Johnson azt fontolgatja, eltörli azt a szabályt, amely szerint büntetőeljárást indítanak azok ellen, akik nem fizetik be a BBC 154 fontos éves előfizetési díját. A tavalyi pénzügyi évben 25,8 millió nagy-britanniai háztartás fizette be az az összeget, s ez 3,6 milliárd fontos bevételt hozott a brit közszolgálati médiumnak. A toryk elképzelése szerint a nemfizetők ellen legfeljebb polgári eljárást lehet majd kezdeményezni.

A Brexitet megvalósító Johnsonnak az utóbbi időben feltűnően rossza viszonya a BBC-vel, amely a politikus szerint túlzottan EU-párti. Ezért Johnson nem is volt hajlandó a választás előtt interjút adni annak az Andrew Neilnek, aki valamennyi pártvezetővel beszélt a megméretés előtt. Sőt, kiderült, hogy a konzervatív miniszterek bojkottálják a BBC Radio 4 Today című hírműsorát, és addig nem hajlandóak szóba állni a szerkesztőkkel, amíg nem változtatják meg politikai irányultságukat.

Johnson, aki azt hangsúlyozta, hogy szerinte igazságtalan az előfizetési díj fenntartása, az is megígérte, a választás után alaposan át akarja alakítani a BBC-t.
 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Két hullámban alakulhattak ki a Naprendszer bolygói

Két hullámban alakulhattak ki a Naprendszer bolygói

Trinity néven ígér csoda Volkswagent a cég vezére

Trinity néven ígér csoda Volkswagent a cég vezére

Marabu Féknyúz: Bízhatok a vakcinában?

Marabu Féknyúz: Bízhatok a vakcinában?