szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Már csak a királynő aláírására van szükség.

Már csak egy lépésre vagyunk attól, hogy a Brexit feltételeiről szóló, a brit kormány által benyújtott javaslat törvényerőre emelkedjen, miután a londoni parlament mindkét háza elfogadta annak végleges változatát. A törvény most a királynő jóváhagyására vár csupán, amit biztosra lehet venni, és ami a következő napokban várható. Ha ez is meglesz, már csak az Európai Parlamentnek kell jóváhagynia a megállapodást, amely a brit törvénynek is alapja, ez a menetrend szerint január 29-én történhet meg, meglepetésre itt sem számít senki.

A brit parlamenti tárgyalás azonban az utolsó napokban is tartogatott izgalmakat, miután a felső ház be akarta venni a jogszabályba, hogy a szigetországban élő uniós állampolgárok automatikusan kapjanak egy igazolványt, amellyel azt igazolják, hogy jogszerűen tartózkodnak az országban. A javaslatot egyébként a brit főbérlők szervezete is támogatta, ők ugyanis attól tartanak, komoly büntetés várhat rájuk, ha bérlőjuk egy eddig engedély nélkül is jogszerűen az országban élő uniós állampolgár a kiválás után nem kap engedélyt és mégis marad.

Az alsóház szerdán délután a lordok valamennyi módosító javaslatát elvetette, ekkor került megint vissza a törvény a felsőházba – az eljárást nem véletlenül hívják a brit politikai szlengben pingpongnak. Itt azonban – megint csak nem okozva meglepetést – a felsőház már feladta a küzdelmet, ezzel a jogszabály valamennyi fázisát végigjárta a parlamenti procedúrának.

A Brexitről szóló törvény első változata még 2018 decemberében került volna a brit parlament alsóháza elé, ám az akkori kormányfő - látva azt, hogy alighanem kudarcot vall - visszavonta. Tavaly januárban aztán újra nekifutott, ám akkor - és még két alkalommal is - leszavazta a többség. Utódja a kormányfői poszton, Boris Johnson is nekifutott, ám első nekifutásra - októberben - nem is szavaztak róla, mert a képviselők rossz néven vették, hogy néhány napjuk volt csak a véleményezésre. A decemberi előrehozott választásokon elért nagy többséggel azonban már sikerrel próbálkozott a kormányfő.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetésekkel pakolja meg az Instagram a TikTok-klón Reelst

Hirdetésekkel pakolja meg az Instagram a TikTok-klón Reelst

Videón, ahogy szabadon engednek egy jaguárcsaládot Argentínában

Videón, ahogy szabadon engednek egy jaguárcsaládot Argentínában

Marabu Féknyúz: Rátok vár a Fudan egyetem!

Marabu Féknyúz: Rátok vár a Fudan egyetem!