szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Továbbra is Magyarország az egyetlen európai uniós tagállam, ahol csak részben szabad a sajtó. Az elmúlt tíz évben a szabadnak vagy nem szabadnak minősített országok több mint felénél romlott a helyzet.

Megjelent a Freedom House jelentése, amely minden évben világszerte vizsgálja és minősíti a sajtószabadságot.

Nem újdonság az új riportban, hogy Magyarország a részben szabad kategóriába került:  a szervezet tavaly először sorolta oda, és már 2018-ban is a legkevésbé demokratikus EU-tagországok között tartotta nyilván.

Az idei jelentés megemlíti az antidemokratikus populista vezetők elleni ellenzéki összefogást, amelynek révén több nagyváros irányítását vették át. 2010 óta Magyarország 20 pontot veszített és az első EU-tagállam lett, amelynek csak részben szabad a sajtója.

A Freedom House szerint világszerte is egyre rosszabb a helyzet: a 2020-as, Vezető nélküli küzdelem a demokráciáért című jelentés alapján az elmúlt 14 évben még a legdemokratikusabb államokban is rosszabb lett a kormányzati rendszer működése, a vélemény- és vallásszabadság, valamint a jogállamiság helyzete.

A diktátorok megerősödésével párhuzamosan a szabadon választott vezetők is egyre szűkebben értelmezik a nemzeti érdekeket. Indiában és az Amerikai Egyesült Államokban is egyre inkább törik le az intézményi biztosítékokat és figyelmen kívül hagyják mind a kritikus hangokat, mind a kisebbségeket. A hanyatlók és a felemelkedők között ráadásul egyre nagyobb a szakadék 2018-hoz képest: 64 országban sérültek a politikai és polgári jogok, 37-ben pedig javulás volt tapasztalható.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
T. R. Itthon

Freedom House: Magyarország már csak részben szabad

Lángokban a szabadság, a tüzet pedig Orbán Viktor is táplálja. Közben Trump mályvacukrot süt. Orbán mellett pedig ott áll a máglyánál Putyin, Erdogan, Maduro, Kína, Irán és Szaúd-Arábia vezetője – ez a világ most a Freedom House szerint.

Kásler: komplexen védekezik Magyarország a koronavírus ellen

Kásler: komplexen védekezik Magyarország a koronavírus ellen

700 kilométeres dugó alakult ki Párizs körül – videó

700 kilométeres dugó alakult ki Párizs körül – videó

27 ezer új koronavírusost találtak Olaszországban, naponta dönt rekordot a fertőzöttek száma

27 ezer új koronavírusost találtak Olaszországban, naponta dönt rekordot a fertőzöttek száma