szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Múlt héten a francia egészségügyi miniszter hívta fel a figyelmet arra, hogy megfigyelések szerint a gyulladáscsökkentő gyógyszerek súlyosbítják a tüneteket. Azóta a WHO és az Európai Gyógyszerügynökség is cáfolta ezeket az állításokat.

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

Frissítés:

A sajtóban megjelent hírekre reagálva a WHO a Twitter-oldalán tette közzé közleményét, mely szerint a vizsgálatok nem igazolják, hogy az eddig is ismert mellékhatásoktól eltekintve az ibuprofénnek bármilyen negatív hatása lehetne.

Reagált az Európai Gyógyszerügynökség is, amely szerint ugyancsak azt közölte, hogy jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy az ibuproféntartalmú gyulladáscsökkentők súlyosbítanák a Covid-19-fertőzöttek állapotát.

A gyógyszerészeti hatóság, amely emberi, illetve állatgyógyászati felhasználásra szánt gyógyszerek tudományos kiértékelését, felügyeletét és biztonságosságuk figyelemmel kísérését végzi az Európai Unióban, közölte, hogy minden lehetséges kezelést, köztük a paracetamol és az ibuprofén használatát is fontolóra kell venni a Covid-19-betegek lázának, fájdalmának csökkentésére.

Az EU nemzeti gyógykezelési ajánlásaival összhangban, a betegek és a szakdolgozók folytathatják a nem szteroid gyulladáscsökkentők használatát az elfogadott termékinformáció alapján - írták. A jelenlegi ajánlás alapján az olyan gyógyszereket, mint az ibuprofen, a legkisebb hatékony adagban a lehető legrövidebb ideig kell alkalmazni - tették hozzá.

Az EMA közölte, hogy kész támogatni minden olyan kutatást, amely ezeknek a gyógyszereknek a Covid-19-betegekre gyakorolt hatását vizsgálja.

Egyúttal a Debreceni Egyetem Klinikai Központjának Belgyógyászati Klinikája is közölt egy listát azokról a vény nélkül kapható gyógyszerekről, melyek hasznosak lehetnek légúti fertőzések kezelésére:

--------------------------------------------

Nem javasolja az ibuprofént tartalmazó gyulladáscsökkentő gyógyszerek szedését a koronavírusos tünetekre Christian Lindmeier, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szóvivője - írja az AFP alapján a Euronews. Lindmeier ugyanakkor hangsúlyozta: még ki kell vizsgálni, hogy tényleg van-e kapcsolat a gyógyszer és a betegek állapotának súlyosbodása közt.

Korábban a francia egészségügyi miniszter, Olivier Véran figyelmeztetett arra, hogy a gyulladáscsökkentő gyógyszerek - így páldául az ibuprofén és a kortizon tartalmúak - súlyosbíthatják a betegséget. Ahogy a hvg.hu is beszámolt róla, a tárcavezető szerint több francia orvos is jelezte, hogy a Covid-19 fertőzésben szenvedő fiatalabb betegek azután kerültek súlyos állapotba, hogy ibuprofén tartalmú lázcsillapítót szedtek be. Véran lázcsillapításra ezért a paracetamolt javasolta.

Bár a miniszter figyelmeztetése nem bizonyított, de a Euronews szerint így is alátámasztható szakmai érvekkel. Mint írják, hasonló feltételezésre jutott egy tanulmány, ami a francia miniszteri figyelmeztetés előtt jelent meg a Lancet orvostudományi folyóiratban. Azt vizsgálták, hogy a magas vérnyomásban és cukorbetegségben szenvedők nagyobb kockázatnak vannak-e kitéve a COVID-19 fertőzéssel szemben. Arra a feltételezésre jutottak, hogy a gyulladáscsökkentő gyógyszerek (például az ibuprofén) fokozzák egy olyan enzim termelődését a szervezetben, amihez a a koronavírus is kapcsolódni tud, ez pedig segítheti a fertőzést.

Erre, a Lancetben megjelent kutatásra kérdeztek rá a WHO genfi sajtótájékoztatóján. A szóvivő ezután beszélt arról, hogy tanulmányozzák, van-e kapcsolat a gyógyszer és a betegség súlyosbodása között. Az ereményekig Lindmeier inkább a paracetamol használatát javasolja, illetve elsősorban arra kéri a koronavírusos betegeket: hallgassanak az orvosokrra.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!