Tetszett a cikk?

Mint egy görög sorstragédiában: északról, a veszedelem elől hazamenekültek a délolaszok, de vitték magukkal a családjukhoz a vírust is.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Amikor március 7-én az olasz kormány elhatározta, hogy Észak-Olaszország jelentős részét (egész Lombardia tartományt és 14 további megyét) karanténba helyezi, arra alapoztak, hogy a koronavírus-fertőzések elharapózása miatt ugyanolyan lezárásokra van szükség az északi régiókban, mint a február végén izolált, gócpontnak számító falvakban, és talán azt hitték, hogy ezt ugyanolyan fegyelemmel lehet betartatni, mint Lodi megyében és Vo’ településen, amelyeket sikeresen zártak el a külvilágtól február 22. után.

Ám a lezárás nem lehetett olyan teljes körű, mint a néhány, jobbára közúton megközelíthető falu és városka esetében. Másnap már az északi régiókban dolgozó és tanuló déliek tömegei indultak útnak, hogy a karantént elkerülve hazatérjenek családukhoz. A vasúti szerelvényeken és távolsági buszokon fürtökben lógó emberek tömegei rémülettel töltötték el a déli polgármestereket: Facebook-felhívásban kérlelték földijeiket, hogy maradjanak ott, ahol vannak, vagy szálljanak le a buszról és forduljanak vissza, ne hozzák Délre a kórt.

Az olasz koronavírus-járvány első heteiben a déli régiókban aránylag kevés fertőzöttet találtak (Pugliában március 8-án 36, Molisében 14, Szicílián 51 fertőzött volt), azok is részint a délen kiránduló északiak voltak. A déli diákok és munkavállakók hazaözönlése után egy héttel azonban már pontosan kirajzolódott, ahogyan naponta 10-20 százalékkal nő a fertőzöttek száma ezekben a déli régiókban, arról nem beszélve, hogy közben az északolasz fertőzöttségi adatok nemhogy felvillantanák a remény szikráját, de minden korábbinál letaglózóbbak.

A Repubblica.it cikke konkrétumokat is felsorol, amelyek alapján az északi karanténból hazafelé áramló tízezrek vihették óvatlanul a lenti vidékekre a megbetegedést. Azt állítják a polgári védelem adataira hivatkozva, hogy a múlt hétvégén a Puglia régió nagyobb vasútállomásain végzett testhőmérséklet mérések alapján az ellenőrzött hazatérő utasok 15 százalékának volt láza, vagy influenzás tünetei. 

Rendőri ellenőrzés Rómában
©

Gioacchino Anganaro, Bari egyetemének infektológia professzora azt nyilatkozta, hogy sok olyan fertőzöttet kezelnek most Pugliában, akiknek a gyereke az északi területekről érkezett haza. A helyi egészségügyi hatóság prevenciós részlege által készített felmérés szerint pedig a pár nappal ezelőttig regisztrált 466 pugliai koronavírus-fertőzött egytől egyig olyan emberekkel volt közvetlen vagy közvetett kapcsolatban, akik a lombardiai vagy a venetói vörös zónából érkezett. Vagyis gyanítható, hogy a családjuk által hazavárt fiatalok közül sokan fertőzötten érkeztek. Az igazolt fertőzöttek száma azóta növekedésnek indult Pugliában, jelenleg 642 beteget tartanak nyilván, és 29-en haltak eddig bele a koronavírusba, miközben mindössze négyen gyógyultak fel a betegségből. (Ebben az egyedüli 4 milliós tartományban 5617 vírustesztet végeztek már el, másfélszer annyit, mint Magyarországon.)

Bár a Repubblica cikke elsősorban Pugliával foglalkozik, a napról napra érkező olasz adatok azt mutatják, hogy az igazolt fertőzöttek száma nagy ütemben emelkedik egész Dél-Olaszországban. Ugyan az esetszám a közelébe sem ér a jelenleg az északolasz régiókban mértnek, a dinamika aggasztó: Szicíliában 20,1 százalékkal, Pugliában 16,2 százalékkal, Basilicátában 26,9 százalékkal, Molisében 22 százalékkal több fertőzöttet találtak csak az utóbbi 24 órában a péntekihez képest. De sok az új fertőzött a fővárost magába foglaló Lazio régióban (18,1 százalékos emelkedés), és a Magyarországhoz legközelebb eső, északi Friuli-Venezia Giuliában is, ahol 20,4 százalékos emelkedés. (Az ehhez hasonló mintázatok és folyamatok megértése a fertőzés magyarországi terjedésénél is hasznosak lehetnek, nálunk azonban a hatóságok nem hajlandók elárulni, hogy a hazai fertőzötteket hol regisztrálták.) 

Ezek után érthető, ha a déli települések vezetői is szoronganak. Pár nappal ezelőtt nagyot ment a Facebookon a szicíliai Delia polgármesterének nyolcperces kirohanása (egy két és fél perces verziót itt megtekinthet) azok ellen, akik a kormányrendelet intelmei ellenére nem maradnak otthon, hanem valamilyen ürüggyel örökké mehetnékjük van. Bár fertőzöttet még nem találtak a négyezer fős településen, Gianfilippo Maria Bancheri mondatai betalálhatnak azoknál, akik a temperamentumos monológ tartalmára is odafigyelnek. Ha az általános iskolában futottatok utoljára, akkor ne most jusson eszetekbe, hogy a stressz miatt kocogni akartok, csak mert az nem tilos; ne járjatok naponta a dohányboltba, ha megvehetitek az adagot több napra előre; ne kerekedjetek fel mindenáron nagybevásárolni a környékre, ha elég arra a helyi bolt; és mi a frászt kerestek a benzinkútnál, ha eleve otthon kellene maradnotok? - üzeni polgárainak, arra meg végképp ki van akadva, hogy egyesek képesek házhoz rendelni a fodrászt. Mégis mi szükség van a frizurára itt, most, ebben a pillanatban, amikor ezzel mindannyiunk bőrét viszitek a vásárra? - összegezhető a polgármester kifakadása.

Az olaszok most azzal próbálnak lelket önteni egymásba, hogy kifüggesztett transzparenseken üzenik: "minden rendben lesz". Bancheri viszont azt kérdi: mégis hogyan lesz így minden rendben? Némi reményre az adhat okot, hogy a délihez hasonló fertőzöttség mellett, hetekkel ezelőtt északon még nem volt általános kijárási tilalom, így szabadulhatott el a vírus. Az elmúlt hetekben bevezetett, a társas érintkezést szigorító rendeleket talán az elejét veszik annak, hogy ugyanaz ismét bekövetkezzen.

Olasz kávézó kirakata a Bajcsy-Zsilinszy úton
©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!