szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nagyon lassú nyitásra készül a kormány, mert ha elsietik a lépést, év végére 400 ezer fölött lehet a betegek száma.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Az elmúlt huszonnégy órában 382 halálos áldozatot követelt a koronavírus-járvány Olaszországban, a halottak száma így a járvány helyi megjelenése óta 27 359-re nőtt – közölte kedd este az olasz polgári védelmi hatóság.

Az aktív fertőzöttek száma országosan 105 206, számuk a gyógyultakat is számítva mintegy 600-zal csökkent 24 óra alatt.

A gyógyultak száma túllépte a 68 ezret. A gyógyultakat és a halottakat is számolva a diagnosztizált fertőzöttek teljes száma elérte a 201 505-t.

Az utóbbi egy nap alatt szűrt fertőzöttek negyvenegy százalékát a gócpontként ismert Lombardiában regisztrálták, ahol 890-nel nőtt a fertőzöttek száma a korábbi 590-hez képest. A tartományban a diagnosztizált fertőzöttek száma meghaladja a 74 ezret. Százhuszonhatan haltak meg a huszonnégy órája elhunyt százhuszonnégyhez képest. A régióban február 20. óta 13 575-en veszítették életüket a járványban.

Az egészségügyi hatóságok adatai szerint a hetven év feletti fertőzöttek aránya Németországban 19 százaléknak felel meg, miközben Olaszországban 39 százaléknak.

Conte: vízcsapszerűen lehet megnyitni az országot

Az olasz sajtó közölte azt az egészségügyi szakértői jelentést, amelynek alapján a római kormány nem engedélyezte az óvintézkedések korábban májustól tervezett gyors ütemű oldását. Ehelyett a nagyon lassú és fokozatos enyhítést útját választotta még hetekig fenntartva a szigorú korlátozásokat. A jelentésben az szerepel, hogy az ország azonnali és egységes újranyitásával már júniusra 151 ezer beteg kerülhet intenzív osztályra, év végéig pedig ez a szám meghaladhatja a 400 ezret.

A fertőzés erőteljes visszatérése konkrét veszélyt jelent, ezért választjuk az óvatosságot

– nyilatkozta Giuseppe Conte miniszterelnök kedden a lombardiai Lodi városában, amelyet február 23-án karantén alá helyeztek. Conte hangsúlyozta, hogy "vízcsapszerűen lehet csak megnyitni az országot", hogy amikor a járványveszélyt azonnal "elzárhassák", amikor annak erősödésére utalnak a számok. Az olasz kormányfő kijelentette, Róma az eddigi óvatosság stratégiáját követi továbbra is, annál is inkább, mivel a többi országban követett gyorsabb nyitás – tette hozzá – úgy tűnik, nem vezetett eredményre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Az olasz miniszterelnök bemutatta az ország újraindulásának forgatókönyvét

Ha szeretitek Olaszországot, továbbra is be kell tartanotok a társadalmi távolságtartást - szólította fel a lakosságot Giuseppe Conte kormányfő vasárnap esti sajtótájékoztatóján, hangsúlyozva, hogy nagyon hosszú és nehéz időszak következik, melyben a gazdasági újraindulást a "járvánnyal való együttéléssel" kell egyeztetni.

Videó: percekig ütötte egymást két férfi a tápiószelei családsegítő központban

Videó: percekig ütötte egymást két férfi a tápiószelei családsegítő központban

A rendíthetetlen hűségét ünnepelték – eltemették Fülöp herceget

A rendíthetetlen hűségét ünnepelték – eltemették Fülöp herceget

Orbán nem a járványt akarja legyőzni, hanem az ellenzékét

Orbán nem a járványt akarja legyőzni, hanem az ellenzékét